13 found
Order:
 1. Tratatul de la Lisabona – un nou tip de securitate europeană.Alexandru Cristian - 2022 - Intelligence Info 1 (2):132-145.
  Tratatul de la Lisabona pregăteşte dezvoltarea şi afirmarea Uniunii Europene pe scena internaţională. Prevederile acestui tratat sunt orientate către creşterea importanţei şi rolului Uniunii în lume. Pe noua scenă mondială, UE îşi întăreşte poziţia prin adoptarea unui tratat integraţionist cu o abordare funcţionalistă. O schimbare importantă anunţată de Tratatul de la Lisabona este dezbaterea asupra ratificării, pe cale parlamentară sau prin referendum. Este singurul tratat care a abordat o astfel de problematică. Principalele obiective ale Tratatului de la Lisabona sunt: dezvoltarea (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 2. Japonia iarna demografica.Alexandru Cristian - manuscript
  O ameninţare uriaşă planează asupra uneia dintre cele mai dezvoltate ţări ale lumii. Miracol economic şi sociala al secolului XX Japonia se confruntă cu o problemă gravă , îmbătrânirea populaţiei şi scăderea natalităţii. Populaţia este un factor de putere extrem de important în istoria unui stat. Fără o populaţie numeroasă un stat nu poate fi bine dezvoltat. O populaţiei mare este mărirea capacităţii economice a unui stat , într-o primă instanţă. Ulterior dezvoltarea economică ţine de un cumul de diverşi factori (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 3. Medici militari evrei din Primul Război Mondial din Judeţul Arad.Alexandru Cristian - manuscript
  Primul Război Mondial a fost un eveniment de neaşteptat, o dramă prin care au trecut milioane de oameni. La începutul secolului XX mulţi credea că Belle Epoque ( Epoca cea Frumoasă) a început şi nu are sfârşit. În opinia multor oameni de cultură ale acelor timpuri această epocă trebuia să dureze o veşnicie. O perioadă de pace şi linişte, o perioadă în care oamenii nu credeau că războiul va mai fi o prezenţă în viaţa lor. De cele mai multe ori (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 4. Viitorul economiei- metamorfoza piețelor.Alexandru Cristian - manuscript
  În istoria umanităţii greşelile au avut un rol fundamental, fiecare greşeală a dat naştere unei întâmplări sau unui fapt măreţ. O greşeală sau un pur destin istoric a dus la descoperirea continentului american, tot o greşeală, dar cu altfel de consecinţe, a fost arderea din temelii a legendarei şi magnificei Biblioteci din Alexandria. Aşadar greşeala, proprie naturii umane, modelează istoria.Dar ce ne facem atunci când greşelile sunt benevole sau au o mare doză de inconştienţă? Marile greşeli ale oamenilor au fost (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 5. Tehnolatria sau Amurgul Zeilor.Alexandru Cristian - manuscript
  Ce înseamnă mai exact idoli? Sunt multe definiţii dar şi multe incorectitudini. Este adevărat că fiecare religie are idolii săi, o caracteristică politeistă. Cuvântul apare cu o încărcătură puternică şi cu un caracter pur negativ, aş putea spune eretic în Biblie. Idolii sunt soldaţii Infernului. Biblia ne spune că un chip cioplit este un idol, o înfăţişare făcută după mintea ta. Este de fapt obiectul unei adorări exagerate o supunere voită faţă de un lucru sau o fiinţă. Drumul pe care (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 6. Pentru o catedră Mihai Eminescu.Alexandru Cristian - manuscript
  Un drum început şi neterminat de vrednici înaintaşi este o datorie morală pentru cei care vor veni pe acest drum, drumul cunoaşterii lui Eminescu. Nicolae Iorga istoric de o dimensiune universală, Pompiliu Constantinescu critic literar şi estet cultural de o mare luciditate, Constantin Noica gânditor profund român, aceşti mari români au în comun voinţa de a fonda o catedră Mihai Eminescu.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 7. Politica spațială a Statelor Unite ale Americii - Hegemonia cosmotelurocratică.Alexandru Cristian - unknown - Encyclopedia of Romanian-American Relations.
  Anul acesta se împlinesc 245 de ani de la Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii, 4 iulie 1776. O istorie plină de lupte, de evenimente zguduitoare, de înfruntări la nivel intern și internațional dar la finalul acestor zbateri s-au împlinit idealuri de unire și unificare statală. Expansiunea la nivel geopolitic și geostrategic a fost rapidă și susținută de credința unui excepționalism unic în istorie dar și de dorința de a căuta fericirea, mai exact libertatea de a căuta fericirea (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 8. Romanian diplomatic envoys to the United States of America.Alexandru Cristian - unknown - Encyclopedia of Romanian-American Relations.
  The very first permanent Romanian representation to the United States of America was established in Washington D.C. pursuant to the Royal Decree no. 1027 of 24 September 1917, led by Dr. Constantin Angelescu (1869-1948) in capacity as of head of legation with the rank of plenipotentiary minister. The game of history made it so that he took office on 15 January 1918 – the birth anniversary of our great Romanian poet Mihai Eminescu. The Secretary of the legation was Prince Anton (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 9. 10 ani de la Declarația comună privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii.Alexandru Cristian - 2021 - Encyclopedia of Romanian-American Relations.
  Istoria ne-a demonstrat că statele învecinatese se războiesc mai mult iar cele care nu au frontieră comună pot fi într-o relație politică și diplomatică excelentă. Statele Unite ale Americii și România și-au construit relația în jurul așezării geografice și a comerțului. Tânărul stat american era concentrat pe dezvoltare, iar poziția geografică a țării noastre la gurile Dunării a fost un imbold în a dezvolta relații comerciale cu Principatele Române.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 10. Israel – between history and the present.Alexandru Cristian (ed.) - 2019 - United States of America -: Amazon.
  The world in which we live has taken a difficult turn to anticipate. Globalization has subsided in the desire for expansion and the struggle for the accumulation of resources. The middle and lower social classes are angry and frustrated. The new communities of disatisfied people revolted against the system. The anti-system movement of today is a revolution of disatisfied people. The system is one abstract term that denotes a privileged group of people with increased power over a majority group of (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 11. INSTITUȚIA PREFECTULUI ȘI STĂRILE EXCEPȚIONALE.Alexandru Cristian - 2018 - Dissertation, Institutul National de Administratie
  Istoria unui stat poate fi plină de evenimente care nu sunt preconizate. Pentru a cunoaște viitorul trebuie să te raportezi la trecut. Istoria evenimențială este o istorie accidentală plină de necunoscute și de interogări. Autoritatea centrală în istoria omenirii a avut caracter diferit de la stat la stat. Faraoni, împărați, regi sau moguli, toți acești conducători au avut în jurul lor un grup de oameni care i-a ajutat în actul de administrare al țării. În calitatea lor de guvernatori, intendenți, legați (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 12. Noua Utopie - sau despre statul senzorial.Alexandru Cristian (ed.) - 2018 - Bucuresti: Editura Paideia.
  Desfăşurând harta lumii -/- Istoria şi geografia sunt lecţii pe care omenirea le-a învăţat, dar nu le-a respectat. Adesea surprinzătoare, istoria ne oferă exemple de măreţie şi de uimitor declin. Geografia ne arată cum se pot dezvolta popoarele lumii dacă sunt ajutate de mediul înconjurător. Studierea acestor lecţii ne oferă un paradox. State cu o istorie bogată, dar cu o geografie dezavantajoasă, au devenit mari puteri economice şi tehnologice ‒ un exemplu clasic este Japonia. State cu o istorie şi cu (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 13. 140 Years of Us- Romanian Relations - Partners whitout a Partnership.Alexandru Cristian - 2020
  Romania and the United States of America share some history that is similar in many respects. Both states have struggled to gain their independence, their sovereignty, and historical recognition. That in which they have followed a different path was about the civilization pattern in which each of the two states was established. We need to remind here and pay all the due respect to them, the Romanian and American historians who have dealt with the early issues of the US-Romanian relations, (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark