Results for 'Hai Thanh Doan'

178 found
Order:
 1. Post-mortem Reproduction from a Vietnamese Perspective—an Analysis and Commentary.Hai Thanh Doan, Diep Thi Phuong Doan & Nguyen Kim The Duong - 2020 - Asian Bioethics Review 12 (3):257–288.
  Post-mortem reproduction is a complex and contested matter attracting attention from a diverse group of scholars and resulting in various responses from a range of countries. Vietnam has been reluctant to deal directly with this matter and has, accordingly, permitted post-mortem reproduction implicitly. First, by analysing Vietnam’s post-mortem reproduction cases, this paper reflects on the manner in which Vietnamese authorities have handled each case in the context of the contemporary legal framework, and it reveals the moral questions arising therefrom. The (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   1 citation  
 2.  20
  Tìm hiểu sản phẩm lưu niệm tại một số tuyến điểm du lịch ở Hải Phòng.Phạm Thị Thanh Thủy - 2012 - Dissertation, Trường Đại Học Dân Lập Hải Phòng
  Mục đích nghiên cứu Tìm hiểu thực trạng sản phẩm lưu niệm phục vụ du lịch tại một số tuyến điểm du lịch trên địa bàn thành phố Hải Phòng. Hệ thống lại các mặt hàng sản phẩm lưu niệm của Hải Phòng. Bước đầu đề ra những định hướng, giải pháp cho phát triển sản phẩm lưu niệm của thành phố.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 3. Không đọc sách đã nguy hại, đọc lướt trên điện thoại ảnh hưởng tiêu cực không kém.Nguyễn Thanh Nhàn - 2020 - SSHPA 2020 (1):1-2.
  Hiện nay, nhiều nghiên cứu đã cảnh báo rằng quá trình đọc sâu rất có thể bị đe dọa khi chúng ta chuyển sang các chế độ đọc dựa trên kỹ thuật số. Tác giả Maryanne Wolf trên tờ The Guardian đã đề cập đến việc làm thế nào để khi đọc, bộ não có thể phát triển những khía cạnh của trí tuệ và tình cảm như kiến thức nội tâm hóa; lý luận và suy luận; quan điểm và (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 4.  46
  Lấy trứng chọi đá: Liệu tạp chí khoa học có bị thay thế bởi preprint?Nguyễn Thanh Thanh Huyền - 2021 - Kinh Tế Và Dự Báo.
  “Sàn đấu” Hiệp hội Các nhà biên tập khoa học châu Âu vừa chứng kiến trận so găng quyết liệt giữa hai đối thủ cân tài, cân sức: Chủ tịch chi hội EASE Việt Nam TS. Vương Quân Hoàng và TS. Haseeb Md. Irfanullah, Ban Biên tập Tạp chí Learned Publishing.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 5. Có một nhóm người Việt đang giúp Nhật Bản phát triển bền vững.Pham Tran Hai - 2019 - Giáo Dục Việt Nam 2019 (12):1-6.
  Mặc dù viết về một thành phố Nhật Bản, nhưng cả 4 tác giả đều là người Việt, trong đó có 3 người đang là học viên cao học và nghiên cứu sinh tại Nhật Bản.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 6.  69
  Những người kiến tạo không gian và văn hóa khoa học Phenikaa.Nguyễn Thanh Thanh Huyền - 2021 - Kinh Tế Và Dự Báo.
  Bảng xếp hạng Nature Index 2021 của Việt Nam (sử dụng dữ liệu năm 2020, tính từ ngày 1-1-2020 tới 31-12-2020) đã vinh danh trường Đại học Phenikaa ở vị trí dẫn đầu với hai chỉ số Article Count (AC) và Fractional Count (FC) lần lượt là 10 và 6.76.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 7.  29
  Ngụ Ngôn Bói Cá: Tập truyện cho cả trẻ em và người trưởng thành. [REVIEW]Nguyễn Phương Tri - 2023 - Kinh Tế Và Dự Báo.
  Thông qua các câu chuyện, tác giả đã khéo léo mượn hình ảnh về chú chim Bói Cá đầy khôi hài và châm biếm để thể hiện các triết lý nhân sinh quan trong cuộc sống.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 8. Niềm đam mê nghiên cứu khoa học của “hai anh em nhà họ Hồ”.H. Nguyen - 2018 - Dân Trí 2018 (7):1-5.
  Hồ Mạnh Tùng và Hồ Mạnh Toàn đều là các nhà nghiên cứu trẻ trong lĩnh vực khoa học xã hội ở độ tuổi dưới 30. Mặc dù mới tham gia nghiên cứu khoa học chưa lâu, nhưng 2 anh em nhà họ Hồ đã có thành tích khoa học ấn tượng.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 9.  73
  Thuyết ưu sinh ở Trung Quốc qua lăng kính cộng tính văn hóa.Tấn Nhụy Ninh & 靳 蕊宁 - 2023 - Kinh Tế Và Dự Báo.
  Câu thành ngữ quen thuộc “One man’s trash is another man’s treasure” (Điều không cần cho người này vẫn có thể rất cần cho người khác) hay được dùng để miêu tả sự khác biệt về giá trị của một vật đối với hai người khác nhau. Trong các nghiên cứu văn hóa và xã hội, thuyết ưu sinh là một ví dụ điển hình cho cách diễn đạt ngôn ngữ này.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 10.  29
  Thách thức của quá trình thiết lập tiêu chuẩn hàng hóa và mậu dịch trên thị trường carbon tự nguyện.Lã Việt Phương & Nguyễn Minh Hoàng - manuscript
  Thị trường carbon toàn cầu đã trở thành một yếu tố quan trọng trong cuộc chiến chống biến đổi khí hậu, cung cấp cơ hội cho các chính phủ, doanh nghiệp và tổ chức giảm lượng khí thải khí nhà kính. Tuy nhiên, với sự gia tăng về tầm quan trọng của thị trường carbon, sự phức tạp trong quản lý nó cũng tăng lên. Một trong những thách thức lớn mà thị trường carbon phải đối mặt là sự tồn (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 11.  25
  Sự nhấn mạnh về “phương tiện” trong phát biểu của Tổng thống Joe Biden tại Hà Nội.Việt Phương Lã - 2023 - Kinh Tế Và Dự Báo 27031.
  Ngày 10/9/2023, trong chuyến đi thăm Việt Nam của Tổng thống Hoa Kỳ Joe Biden, những tuyên bố và cam kết mạnh của ông về công cuộc chống tác động nguy hại của khủng hoảng khí hậu do Trái Đất nóng lên trở thành trọng tâm.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 12.  25
  Chữ “phương tiện” ông Biden bàn luận ở Hà Nội.Việt Phương Lã - manuscript
  Ngày 10-9-2023, trong chuyến đi thăm Việt Nam của Tổng thống Hoa Kỳ Joe Biden, những tuyên bố và cam kết mạnh của ông về công cuộc chống tác động nguy hại của khủng hoảng khí hậu do Trái Đất nóng lên trở thành trọng tâm. Ông Biden phát biểu rằng nếu có mối đe dọa tồn vong nào với nhân loại mà nguy hiểm hơn cả chiếnh tranh hạt nhân, thì đó là Trái Đất nóng lên 1,5⁰C trong vòng (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 13.  27
  Chữ “phương tiện” ông Biden bàn luận ở Hà Nội.L. V. Phương - 2023 - Env Carbon.
  Ngày 10-9-2023, trong chuyến đi thăm Việt Nam của Tổng thống Hoa Kỳ Joe Biden, những tuyên bố và cam kết mạnh của ông về công cuộc chống tác động nguy hại của khủng hoảng khí hậu do Trái Đất nóng lên trở thành trọng tâm.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 14. ĐÁNH GIÁ NĂNG LỰC SÁNG TẠO DOANH NGHIỆP.Võ Văn Quang - 2014 - i2Metrix VietBuzz.
  (VietBuzz) – i2Metrix – bộ chỉ tiêu đo lường năng lực đổi mới sáng tạo (ĐMST) doanh nghiệp do BSA và DHVP Research phát triển – được thực hiện trong hai tháng đầu năm 2014 với 19 thành viên của CLB Doanh nghiệp Dẫn đầu (BSA/LBC) trước tiên ghi nhận đóng góp trách nhiệm xã hội của nhóm doanh nghiệp sớm nhận thức giá trị của ĐMST toàn diện trong sản xuất và kinh doanh.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 15.  34
  Thu hoạch “chiến lợi phẩm” trong rừng.Lội Suối - manuscript
  Đôi khi hình thái “chiến lợi phẩm” từ thiên nhiên chỉ rất đơn giản thế này thôi. Hai cán bộ nghiên cứu lượm được gì? Một chùm “hạt dẻ” không gai (hạt bên trong trông tuyệt đối giống hạt dẻ, cũng có vỏ cứng, nhưng không có lớp áo gai như lông nhím bao ngoài). Một cành cây sa nhân khá lớn, kích thước có lẽ trưởng thành, cực đại. Một chú ốc núi, đang bám vào lá sa nhân để (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 16.  90
  Sự thật về nội lực Việt Nam trong trích dẫn khoa học hàng đầu thế giới 2021.T. S. Lê Văn Út - 2021 - Ton Duc Thang University Portal.
  Hàng năm, việc công bố danh sách các nhà nghiên cứu thuộc tốp 100 ngàn các nhà nghiên cứu có trích dẫn khoa học hàng đầu thế giới theo Cơ sở dữ liệu Scopus là vấn đề rất được cộng đồng khoa học quan tâm. -/- Năm 2021, kết quả này đã tiếp tục được công bố bởi nhóm tác giả gồm TS. John P. A. Ioannidis (giáo sư thực thụ về y khoa, nghiên cứu sức khỏe và chính sách, (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 17.  30
  Truyện Ngụ Ngôn Bói Cá: Sợi dây liên kết giữa thiên nhiên và con người.Minh-Hoang Nguyen - manuscript
  Có thể thấy, với việc mượn dùng hình ảnh tự nhiên để diễn đạt quan sát và suy ngẫm, Truyện Ngụ Ngôn Bói Cá của tác giả Vương Quân Hoàng có giá trị với nhiều đối tượng. Quyển sách có thể cung cấp cho độc giả nhỏ tuổi những bài học về cách làm người thông qua sự vui nhộn, sinh động, và muôn màu của những chú chim. Đối với những người lớn tuổi, đã có một số hay nhiều (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 18.  60
  Một số lỗi/thách thức thường gặp trong các nghiên cứu khoa học thuộc lĩnh vực khoa học xã hội.Trương Đình Thăng - 2021 - Tạp Chí Giáo Dục Việt Nam.
  Nghiên cứu khoa học là một trong hai tiêu chí chính để đánh giá chất lượng của nhà trường trong việc nâng cao, đảm bảo chất lượng của quá trình đào tạo. Bài viết chia sẻ kinh nghiệm về một số lỗi hay thách thức thường gặp của các nhà nghiên cứu trẻ trong các trường đại học và cao đẳng hiện nay ở Việt Nam của TS. Trương Đình Thăng, thành viên Hội đồng biên tập của Vietnam Journal of (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 19. Khi cả thế giới thành “phòng thí nghiệm học online”.Thai Thanh - unknown
  Những ngày diễn ra dịch COVID-19, trong con mắt các nhà nghiên cứu giáo dục, cả thế giới bỗng biến thành “phòng thí nghiệm học online” và họ nhanh chóng nhìn ra một loạt vấn đề cần được thảo luận.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 20. Observation and Intuition.Justin Clarke-Doane & Avner Ash - manuscript
  The motivating question of this paper is: ‘How are our beliefs in the theorems of mathematics justified?’ This is distinguished from the question ‘How are our mathematical beliefs reliably true?’ We examine an influential answer, outlined by Russell, championed by Gödel, and developed by those searching for new axioms to settle undecidables, that our mathematical beliefs are justified by intuitions, as our scientific beliefs are justified by observations. On this view, axioms are analogous to laws of nature. They are postulated (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 21. What is the Benacerraf Problem?Justin Clarke-Doane - 2017 - In Fabrice Pataut (ed.), New Perspectives on the Philosophy of Paul Benacerraf: Truth, Objects, Infinity. Springer Verlag.
  In "Mathematical Truth", Paul Benacerraf articulated an epistemological problem for mathematical realism. His formulation of the problem relied on a causal theory of knowledge which is now widely rejected. But it is generally agreed that Benacerraf was onto a genuine problem for mathematical realism nevertheless. Hartry Field describes it as the problem of explaining the reliability of our mathematical beliefs, realistically construed. In this paper, I argue that the Benacerraf Problem cannot be made out. There simply is no intelligible problem (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   74 citations  
 22. Justification and Explanation in Mathematics and Morality.Justin Clarke-Doane - 2015 - Oxford Studies in Metaethics 10.
  In his influential book, The Nature of Morality, Gilbert Harman writes: “In explaining the observations that support a physical theory, scientists typically appeal to mathematical principles. On the other hand, one never seems to need to appeal in this way to moral principles.” What is the epistemological relevance of this contrast, if genuine? This chapter argues that ethicists and philosophers of mathematics have misunderstood it. They have confused what the chapter calls the justificatory challenge for realism about an area, D—the (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   50 citations  
 23. Metaphysical and absolute possibility.Justin Clarke-Doane - 2019 - Synthese 198 (Suppl 8):1861-1872.
  It is widely alleged that metaphysical possibility is “absolute” possibility Conceivability and possibility, Clarendon, Oxford, 2002, p 16; Stalnaker, in: Stalnaker Ways a world might be: metaphysical and anti-metaphysical essays, Oxford University Press, Oxford, 2003, pp 201–215; Williamson in Can J Philos 46:453–492, 2016). Kripke calls metaphysical necessity “necessity in the highest degree”. Van Inwagen claims that if P is metaphysically possible, then it is possible “tout court. Possible simpliciter. Possible period…. possib without qualification.” And Stalnaker writes, “we can agree (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   20 citations  
 24. Debunking and Dispensability.Justin Clarke-Doane - 2016 - In Uri D. Leibowitz & Neil Sinclair (eds.), Explanation in Ethics and Mathematics: Debunking and Dispensability. Oxford University Press.
  In his précis of a recent book, Richard Joyce writes, “My contention…is that…any epistemological benefit-of-the-doubt that might have been extended to moral beliefs…will be neutralized by the availability of an empirically confirmed moral genealogy that nowhere…presupposes their truth.” Such reasoning – falling under the heading “Genealogical Debunking Arguments” – is now commonplace. But how might “the availability of an empirically confirmed moral genealogy that nowhere… presupposes” the truth of our moral beliefs “neutralize” whatever “epistemological benefit-of-the-doubt that might have been extended (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   30 citations  
 25. Set-theoretic pluralism and the Benacerraf problem.Justin Clarke-Doane - 2020 - Philosophical Studies 177 (7):2013-2030.
  Set-theoretic pluralism is an increasingly influential position in the philosophy of set theory (Balaguer [1998], Linksy and Zalta [1995], Hamkins [2012]). There is considerable room for debate about how best to formulate set-theoretic pluralism, and even about whether the view is coherent. But there is widespread agreement as to what there is to recommend the view (given that it can be formulated coherently). Unlike set-theoretic universalism, set-theoretic pluralism affords an answer to Benacerraf’s epistemological challenge. The purpose of this paper is (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   8 citations  
 26. From Non-Usability to Non-Factualism.Justin Clarke-Doane - 2022 - Analysis 81 (4):747-758.
  Holly Smith has done more than anyone to explore and defend the importance of usability for moral theories. In Making Morality Work, she develops a moral theory that is almost universally usable. But not quite. In this article, I argue that no moral theory is universally usable, in the sense that is most immediately relevant to action, even by agents who know all the normative facts. There is no moral theory knowledge of which suffices to settle deliberation about what to (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   2 citations  
 27. Entrepreneurial Finance: Insights from English Language Training Market in Vietnam.Thanh-Hang Pham, Manh-Toan Ho, Thu-Trang Vuong, Manh-Cuong Nguyen & Quan-Hoang Vuong - 2020 - Journal of Risk and Financial Management 13 (5):96.
  Entrepreneurship plays an indispensable role in the economic development and poverty reduction of emerging economies like Vietnam. The rapid development of technologies during the Fourth Industrial Revolution (Industry 4.0) has a significant impact on business in every field, especially in the innovation-focused area of entrepreneurship. However, the topic of entrepreneurial activities with technology applications in Vietnam is under-researched. In addition, the body of literature regarding entrepreneurial finance tends to focus on advanced economies, while mostly neglecting the contextual differences in developing (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   1 citation  
 28. What is Absolute Undecidability?†.Justin Clarke-Doane - 2012 - Noûs 47 (3):467-481.
  It is often alleged that, unlike typical axioms of mathematics, the Continuum Hypothesis (CH) is indeterminate. This position is normally defended on the ground that the CH is undecidable in a way that typical axioms are not. Call this kind of undecidability “absolute undecidability”. In this paper, I seek to understand what absolute undecidability could be such that one might hope to establish that (a) CH is absolutely undecidable, (b) typical axioms are not absolutely undecidable, and (c) if a mathematical (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   14 citations  
 29. Modal Objectivity.Clarke-Doane Justin - 2019 - Noûs 53:266-295.
  It is widely agreed that the intelligibility of modal metaphysics has been vindicated. Quine's arguments to the contrary supposedly confused analyticity with metaphysical necessity, and rigid with non-rigid designators.2 But even if modal metaphysics is intelligible, it could be misconceived. It could be that metaphysical necessity is not absolute necessity – the strictest real notion of necessity – and that no proposition of traditional metaphysical interest is necessary in every real sense. If there were nothing otherwise “uniquely metaphysically significant” about (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   30 citations  
 30. What is Logical Monism?Justin Clarke-Doane - forthcoming - In Christopher Peacocke & Paul Boghossian (eds.), Normative Realism. Oxford University Press.
  Logical monism is the view that there is ‘One True Logic’. This is the default position, against which pluralists react. If there were not ‘One True Logic’, it is hard to see how there could be one true theory of anything. A theory is closed under a logic! But what is logical monism? In this article, I consider semantic, logical, modal, scientific, and metaphysical proposals. I argue that, on no ‘factualist’ analysis (according to which ‘there is One True Logic’ expresses (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   1 citation  
 31. Replies to Rosen, Leiter, and Dutilh Novaes.Justin Clarke-Doane - forthcoming - Philosophy and Phenomenological Research.
  Gideon Rosen, Brian Leiter, and Catarina Dutilh Novaes raise deep questions about the arguments in Morality and Mathematics (M&M). Their objections bear on practical deliberation, the formulation of mathematical pluralism, the problem of universals, the argument from moral disagreement, moral ‘perception’, the contingency of our mathematical practices, and the purpose of proof. In this response, I address their objections, and the broader issues that they raise.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 32. Objectivity in Ethics and Mathematics.Justin Clarke-Doane - 2015 - Proceedings of the Aristotelian Society: The Virtual Issue 3.
  How do axioms, or first principles, in ethics compare to those in mathematics? In this companion piece to G.C. Field's 1931 "On the Role of Definition in Ethics", I argue that there are similarities between the cases. However, these are premised on an assumption which can be questioned, and which highlights the peculiarity of normative inquiry.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   9 citations  
 33. Epistemic Non-Factualism and Methodology.Justin Clarke-Doane - forthcoming - In Michael Klenk (ed.), Higher Order Evidence and Moral Epistemology.
  I discuss methodology in epistemology. I argue that settling the facts, even the epistemic facts, fails to settle the questions of intellectual policy at the center of our epistemic lives. An upshot is that the standard methodology of analyzing concepts like knowledge, justification, rationality, and so on is misconceived. More generally, any epistemic method that seeks to issue in intellectual policy by settling the facts, whether by way of abductive theorizing or empirical investigation, no matter how reliable, is inapt. The (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   3 citations  
 34.  88
  Précis of Morality and Mathematics.Justin Clarke-Doane - forthcoming - Philosophy and Phenomenological Research.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 35. Objectivity and Evaluation.Justin Clarke-Doane - forthcoming - In Christopher Cowie & Richard Rowland (eds.), Companions in Guilt Arguments in Metaethics.
  I this article, I introduce the notion of pluralism about an area, and use it to argue that the questions at the center of our normative lives are not settled by the facts -- even the normative facts. One upshot of the discussion is that the concepts of realism and objectivity, which are widely identified, are actually in tension. Another is that the concept of objectivity, not realism, should take center stage.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   2 citations  
 36. Debunking Arguments: Mathematics, Logic, and Modal Security.Justin Clarke-Doane - forthcoming - In Robert Richards and Michael Ruse (ed.), The Cambridge Handbook of Evolutionary Ethics. Cambridge University Press.
  I discuss the structure of genealogical debunking arguments. I argue that they undermine our mathematical beliefs if they undermine our moral beliefs. The contrary appearance stems from a confusion of arithmetic truths with (first-order) logical truths, or from a confusion of reliability with justification. I conclude with a discussion of the cogency of debunking arguments, in light of the above. Their cogency depends on whether information can undermine all of our beliefs of a kind, F, without giving us direct reason (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   4 citations  
 37. Resisting Structural Epistemic Injustice.Michael Doan - 2018 - Feminist Philosophy Quarterly 4 (4).
  What form must a theory of epistemic injustice take in order to successfully illuminate the epistemic dimensions of struggles that are primarily political? How can such struggles be understood as involving collective struggles for epistemic recognition and self-determination that seek to improve practices of knowledge production and make lives more liveable? In this paper, I argue that currently dominant, Fricker-inspired approaches to theorizing epistemic wrongs and remedies make it difficult, if not impossible, to understand the epistemic dimensions of historic and (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   8 citations  
 38. Ảnh hưởng của đại dịch Covid-19 đến tình hình lao động: Thực trạng và giải pháp.Đỗ Thị Thanh Tâm - 2022 - Industry and Trade Magazine.
  Đại dịch Covid-19 đã gây ảnh hưởng tiêu cực đến thị trường lao động Việt Nam, hàng triệu lao động giảm giờ làm, giảm thu nhập, thậm chí mất việc làm. Đây là lần đầu tiên trong 10 năm qua, nền kinh tế Việt Nam bị sụt giảm nghiêm trọng về số lượng người tham gia thị trường lao động và việc làm. Thu nhập bình quân của người lao động cũng bị thâm hụt. Tỷ lệ thất nghiệp, thiếu việc (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 39. Epistemic Injustice and Epistemic Redlining.Michael D. Doan - 2017 - Ethics and Social Welfare 11 (2):177-190.
  The practice of Emergency Management in Michigan raises anew the question of whose knowledge matters to whom and for what reasons, against the background of what projects, challenges, and systemic imperatives. In this paper, I offer a historical overview of state intervention laws across the United States, focusing specifically on Michigan’s Emergency Manager laws. I draw on recent analyses of these laws to develop an account of a phenomenon that I call epistemic redlining, which, I suggest, is a form of (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   4 citations  
 40. Responsibility for Collective Inaction and the Knowledge Condition.Michael D. Doan - 2016 - Social Epistemology 30 (5-6):532-554.
  When confronted with especially complex ecological and social problems such as climate change, how are we to think about responsibility for collective inaction? Social and political philosophers have begun to consider the complexities of acting collectively with a view to creating more just and sustainable societies. Some have recently turned their attention to the question of whether more or less formally organized groups can ever be held morally responsible for not acting collectively, or else for not organizing themselves into groups (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   5 citations  
 41. Public Health and Precarity.Michael D. Doan & Ami Harbin - 2020 - International Journal of Feminist Approaches to Bioethics 13 (2):108-130.
  One branch of bioethics assumes that mainly agents of the state are responsible for public health. Following Susan Sherwin’s relational ethics, we suggest moving away from a “state-centered” approach toward a more thoroughly relational approach. Indeed, certain agents must be reconstituted in and through shifting relations with others, complicating discussions of responsibility for public health. Drawing on two case studies—the health politics and activism of the Black Panther Party and the work of the Common Ground Collective in post-Katrina New Orleans—we (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   2 citations  
 42. Climate Change and Complacency.Michael D. Doan - 2014 - Hypatia 29 (3):634-650.
  In this paper I engage interdisciplinary conversation on inaction as the dominant response to climate change, and develop an analysis of the specific phenomenon of complacency through a critical-feminist lens. I suggest that Chris Cuomo's discussion of the “insufficiency” problem and Susan Sherwin's call for a “public ethics” jointly point toward particularly promising harm-reduction strategies. I draw upon and extend their work by arguing that extant philosophical accounts of complacency are inadequate to the task of sorting out what it means (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   5 citations  
 43. Tiêu thụ năng lượng bền vững hướng tới tăng trưởng xanh ở Việt Nam.Phạm Thành Công - 2022 - Tạp Chí Khoa Học Và Công Nghệ Việt Nam Điện Tử.
  Tiêu thụ năng lượng và tăng trưởng kinh tế có mối quan hệ chặt chẽ không thể tách rời, nó ảnh hưởng đến tình hình phát triển về mọi mặt của quốc gia. Việc điều phối tốt mối quan hệ giữa tiêu thụ năng lượng và tăng trưởng kinh tế sẽ giúp cho nền kinh tế phát triển mạnh mẽ, trên cơ sở năng lượng được sử dụng một cách tối ưu, tránh tình trạng tiêu thụ quá mức, dẫn tới (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 44. Realism, Objectivity, and Evaluation.Justin Clarke-Doane - forthcoming - In David Kaspar (ed.), Explorations in Ethics.
  I discuss Benacerraf's epistemological challenge for realism about areas like mathematics, metalogic, and modality, and describe the pluralist response to it. I explain why normative pluralism is peculiarly unsatisfactory, and use this explanation to formulate a radicalization of Moore's Open Question Argument. According to the argument, the facts -- even the normative facts -- fail to settle the practical questions at the center of our normative lives. One lesson is that the concepts of realism and objectivity, which are widely identified, (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 45. Addiction and Agency.Justin Clarke-Doane & Kathryn Tabb - forthcoming - In Matt King & Joshua May (eds.), Agency in Mental Disorder: Philosophical Dimensions. Oxford University Press.
  Addicts are often portrayed as compelled by their addiction and thus as a paradigm of unfree action and mitigated blame. This chapter argues that our best scientific theories of addiction reveal that, psychologically, addicts are not categorically different from non-addicts. There is no pairing of contemporary accounts of addiction and of prominent theories of moral responsibility that can justify our intuitions about the mitigation of addicts but not non-addicts. Two conclusions are advanced. First, we should either treat addicts as we (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 46. The Self and Its Emotions. [REVIEW]Michael D. Doan - 2010 - Dialogue 49 (4):654-656.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 47. Embodying Autistic Cognition: Towards Reconceiving Certain 'Autism-Related' Behavioral Atypicalities as Functional.Michael D. Doan & Andrew Fenton - 2013 - In Jami L. Anderson & Simon Cushing (eds.), The Philosophy of Autism. Rowman & Littlefield.
  Some researchers and autistic activists have recently suggested that because some ‘autism-related’ behavioural atypicalities have a function or purpose they may be desirable rather than undesirable. Examples of such behavioural atypicalities include hand-flapping, repeatedly ordering objects (e.g., toys) in rows, and profoundly restricted routines. A common view, as represented in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) IV-TR (APA, 2000), is that many of these behaviours lack adaptive function or purpose, interfere with learning, and constitute the non-social behavioural (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   5 citations  
 48. Collective Inaction and Collective Epistemic Agency.Michael D. Doan - 2020 - In Deborah Tollefsen & Saba Bazargan Forward (eds.), The Routledge Handbook of Collective Responsibility. New York, NY, USA: pp. 202-215.
  In this chapter I offer a critique of the received way of thinking about responsibility for collective inaction and propose an alternative approach that takes as its point of departure the epistemic agency exhibited by people navigating impossible situations together. One such situation is becoming increasingly common in the context of climate change: so-called “natural” disasters wreaking havoc on communities—flooding homes, collapsing infrastructures, and straining the capacities of existing organizations to safeguard lives and livelihoods. What happens when philosophical reflection begins (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   1 citation  
 49.  53
  Hai người Việt Nam lọt top 10.000 nhà khoa học có trích dẫn ảnh hưởng nhất thế giới năm 2022.Nghiêm Huê - 2022 - Tiền Phong.
  TPO - Kết quả vừa công bố ngày 10/10. Tác giả của công bố này vẫn là nhóm Metrics của giáo sư John P.A. Ioannidis và các cộng sự của Đại học Stanford của Hoa Kỳ nghiên cứu và công bố trên tạp chí PLoS Biology của Hoa Kỳ. -/- Phương pháp sắp xếp gồm: chỉ tính tác giả người Việt và sở hữu tại 1 trường ĐH Việt Nam; lọc một số tác giả trùng nhau xuất hiện nhiều lần (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 50. Relational Solidarity and Climate Change.Michael D. Doan & Susan Sherwin - 2016 - In Cheryl C. Macpherson (ed.), Climate Change and Health: Bioethical Insights Into Values and Policy. Springer Verlag. pp. 79-88.
  The evidence is overwhelming that members of particularly wealthy and industry-owning segments of Western societies have much larger carbon footprints than most other humans, and thereby contribute far more than their “fair share” to the enormous problem of climate change. Nonetheless, in this paper we shall counsel against a strategy focused primarily on blaming and shaming and propose, instead, a change in the ethical conversation about climate change. We recommend a shift in the ethical framework from a focus on the (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   2 citations  
1 — 50 / 178