Results for 'Seeta Pe��a Gangadharan'

996 found
Order:
 1. Online Deliberation: Design, Research, and Practice.Todd Davies & Seeta Peña Gangadharan (eds.) - 2009 - CSLI Publications/University of Chicago Press.
  Can new technology enhance purpose-driven, democratic dialogue in groups, governments, and societies? Online Deliberation: Design, Research, and Practice is the first book that attempts to sample the full range of work on online deliberation, forging new connections between academic research, technology designers, and practitioners. Since some of the most exciting innovations have occurred outside of traditional institutions, and those involved have often worked in relative isolation from each other, work in this growing field has often failed to reflect the full (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   3 citations  
 2. Leibniz on Creation, Contingency and Pe-Se Modality.Paul McNamara - 1990 - Studia Leibnitiana 22 (1):29-47.
  Leibniz' first problem with contingency stems from his doctrine of divine creation (not his later doctrine of truth) and is solved via his concepts of necessity per se, etc. (not via his later concept of infinite analysis). I scrutinize some of the earliest texts in which the first problem and its solution occur. I compare his "per se modal concepts" with his concept of analysis and with the traditional concept of metaphysical necessity. I then identify and remove the main obstacle (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   2 citations  
 3. The Semantics of Slurs: A Refutation of Pure Expressivism.Adam M. Croom - 2014 - Language Sciences 41:227-242.
  In several recent contributions to the growing literature on slurs, Hedger draws upon Kaplan’s distinction between descriptive and expressive content to argue that slurs are expressions with purely expressive content. The distinction between descriptive and expressive content and the view that slurs are expressions with purely expressive content has been widely acknowledged in prior work, and Hedger aims to contribute to this tradition of scholarship by offering novel arguments in support of his ‘‘pure expressivist’’ account of slurs. But the account (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   10 citations  
 4. Ce a fost mai întâi: virusul sau celula?Sfetcu Nicolae - manuscript
  O retrospectivă a dezbaterilor privind originea vieții: virusul sau celula? Virusul are nevoie de celulă pentru replicare, în schimb celula este o formă mai evoluată pe scara evoluționistă a vieții. Virușii par să fi jucat un rol în evenimente precum originea vieții celulare și evoluția mamiferelor. Chiar și cea mai simplă bacterie este mult prea complexă pentru a fi apărut spontan la începutul evoluției. Ulterior, evoluția a putut produce sisteme din ce în ce mai complexe. Prima celulă adevărată este posibil (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark   1 citation  
 5. A investigação de Heródoto e sua interpretação no Ocidente.Jorge Ordóñez-Burgos - 2016 - In Heródoto e Tucídides: História e Tradição. Brasilândia, Ibiassucê - BA, 46390-000, Brasil: pp. 261-280.
  É condição do homem medir a sombra do sol por seu próprio pé. A discussão histórico-filosófica sobre a relação objetividadesubjetividade é mais um tema da condição ôntico-existencial que epistemológica. Trata-se de uma questão insolúvel em última análise, dado que é impossível erradicar prenoções e preconceitos enquistados no espírito de qualquer investigador. Expressamos e interpretamos o mundo a partir do eu1 – da mais angustiante solidão interna ou de uma identidade coletiva ditada pela genética, história comum e tradições. A história universal (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 6. Întruchipări. Studiu de fenomenologie a corporalităţii.Cristian Ciocan - 2013 - Bucharest, Romania: Humanitas.
  Dacă cercetarea fenomenologică are o anumită intuiţie mai mult sau mai puţin vagă a direcţiei în care se îndreaptă, ea nu ştie dintru început unde anume va ajunge, unde anume o vor ghida întrebările. Ca în Călăuza lui Tarkovski, cercetătorul aruncă înaintea sa întrebarea şi apoi o urmează, înaintând oarecum în necunoscut, în orizontul neştiut pe care întrebarea îl deschide. Tocmai de aceea cercetarea fenomenologică este o explorare, o înaintare în necunoscut, fără o hartă sigură, fără o busolă infailibilă, alta (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark   1 citation  
 7. O nouă filosofie a matematicii?Gabriel Târziu - 2012 - Symposion – A Journal of Humanities 10 (2):361-377.
  O tendinţă relativ nouă în filosofia contemporană a matematicii este reprezentată de nemulţumirea manifestată de un număr din ce în ce mai mare de filosofi faţă de viziunea tradiţională asupra matematicii ca având un statut special ce poate fi surprins doar cu ajutorul unei epistemologii speciale. Această nemulţumire i-a determinat pe mulţi să propună o nouă perspectivă asupra matematicii – una care ia în serios aspecte până acum neglijate de filosofia matematicii, precum latura sociologică, istorică şi empirică a cercetării matematice (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 8. Teoria cauzală a referinței a lui Gareth Evans.Nicolae Sfetcu - manuscript
  Gareth Evans, în Teoria cauzală a numelor, a afirmat că teoria cauzală a referinței trebuie să fie extinsă pentru a include ceea el numește "baze multiple". După botezul inițial, folosirea numelui în prezența persoanei poate, în circumstanțele potrivite, să fie considerată ca întărind numele în referentul său. Pentru cei care sunt în contact direct cu persoana, referința pentru exprimarea numelui se rezolvă printr-un un lanț cauzal care include persoane care au cunoscut-o cu ocazia ”botezului”, sau prin fixarea indexabilă a persoanei (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 9. Teoria cauzală a referinței a lui Michael Devitt.Nicolae Sfetcu - manuscript
  Michael Devitt dezvoltă o teorie cauzală hibridă a numelor proprii negoale și a anumitor termeni singulari care seamănă semantic cu acestea. Acesta consideră că utilizarea unui nume, desemnează un obiect nu în virtutea diferitelor informații pe care le știm despre el, ci a unei rețele de cauzalitate care începe de la primele utilizări ale numelui pentru a desemna obiectul, printr-un "împrumut de referință" de la utilizările anterioare. DOI: 10.13140/RG.2.2.25499.41769.
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 10. Teoria cauzală a referinței a lui Saul Kripke.Nicolae Sfetcu - manuscript
  În Numire și necesitate Kripke a propus o teorie cauzală a referinței, conform căreia un nume se referă la un obiect prin virtutea unei conexiuni cauzale cu obiectul, mediată de comunitățile vorbitorilor. El afirmă, de asemenea, că numele proprii, spre deosebire de majoritatea descrierilor, sunt desemnări rigide (numele propriu se referă la obiectul numit în orice lume posibilă în care obiectul există). Ideile din Numire și necesitate au evoluat în timp, dezvoltându-se pe baza cercetărilor formale anterioare în teoria modelelor pentru (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 11. Dumnezeu, Constituțía Și Imperativul Neutralitățíi. O Analiză Critică a Ideii de Revizuire a Constituției În Sens Creștin.Eugen Huzum - 2013 - In Sorin Bocancea (ed.), Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentală. Iasi: Institutul European.
  Unul dintre cele mai importante subiecte de dezbatere în contextul deliberărilor publice privind revizuirea Constituției a fost lansat, fără îndoială, de solicitările de revizuire a ei in sens creștin. Solicitările în discuție au fost făcute, după cum este cunoscut, de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei în 5 martie 2013. Potrivit acestor solicitări, ar fi dezirabil ca, printre altele, noua Constituție „să facă referire la numele lui Dumnezeu”, să „sublinieze ... importanța tradiției creștine a poporului român”, să evidențieze „rolul (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 12.  28
  Semnificaţia teologică a Paştelui.Sfetcu Nicolae - manuscript
  Noul Testament leagă Cina cea de taină și crucificarea lui Iisus de Paștele evreiesc și exodul din Egipt. Iisus s-a pregătit pe el însuși și pe discipolii săi pentru moartea sa în timpul Cinei, dând mesei de Paștele evreiesc un nou înțeles. El a identificat pâinea și cupa de vin ca simbolizând corpul său care va fi sacrificat curând și sângele său care urma să fie vărsat. În Prima Epistolă către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, Capitolul 5, el spune: “Curățiți (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 13.  79
  Ce este matematica: Ghidul şcolar al înţelegerii conceptuale a matematicii.Catalin Barboianu - 2020 - Targu Jiu: PhilScience Press.
  Aceasta nu este o carte de matematică, ci una despre matematică, care se adresează elevului sau studentului, dar şi dascălului său, cu un scop cât se poate de practic, anume acela de a iniţia şi netezi calea către înţelegerea completă a matematicii predate în şcoală. Tradiţia predării matematicii într-o abordare preponderent procedural-formală a avut ca efect o viziune deformată a elevilor asupra matematicii, ca fiind ceva strict formal, instrumental şi calculatoriu. Pierzând contactul cu baza conceptuală a matematicii, elevii dezvoltă pe (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 14.  34
  Teoria occidentală a traducerilor.Sfetcu Nicolae - manuscript
  Discuțiile despre teoria şi practica traducerii vin din antichitate şi expun continuităţi remarcabile. Grecii antici disting între metafrază (traducere literală) şi parafrază. Această distincţie a fost adoptată de către poetul şi traducătorul de limba engleză John Dryden (1631-1700), care a descris traducerea ca amestecul judicios a acestor două moduri de frazare atunci când se selectează, în limba ţintă, "omologul", sau echivalenţa, pentru expresiile folosite în limba sursă. Rolul traducătorului ca o punte pentru "translatarea" valorilor între culturi a fost discutat încă (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 15. Teoria specială a relativității.Nicolae Sfetcu - 2018 - Drobeta Turnu Severin: MultiMedia Publishing.
  Teoria relativității speciale a fost propusă în 1905 de Albert Einstein în articolul său "Despre electrodinamica corpurilor în mișcare". Titlul articolului se referă la faptul că relativitatea rezolvă o neconcordanță între ecuațiile lui Maxwell și mecanica clasică. Teoria se bazează pe două postulate: (1) că formele matematice ale legilor fizicii sunt invariabile în toate sistemele inerțiale; și (2) că viteza luminii în vid este constantă și independentă de sursă sau observator. Reconcilierea cele două postulate necesită o unificare a spațiului și (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 16. Evoluția contemporană a conceptului de siguranță națională.Nicolae Sfetcu - manuscript
  După încheierea Războiului Rece, guvernele și agențiile de informații au continuat să utilizeze modelul convențional pentru a evalua amenințările de stat. Dar conceptele de securitate s-au îndepărtat de o confruntare extrem de militarizată între adversari cunoscuți și a crescut îngrijorarea față de amenințările nestatale mai greu de identificat. Actorii nestatali au devenit amenințări strategice, conceptul de "terorism strategic" fiind dezvoltat imediat după atacurile din septembrie 2001. Au existat acțiuni teroriste și în trecut, dar bin Laden a fost primul care a (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 17. Legea gravitației universale a lui Newton.Nicolae Sfetcu - 2018 - Drobeta Turnu Severin: MultiMedia Publishing.
  Nimeni nu ştie sigur dacă amintirea lui Newton despre măr a fost corectă, dar perspectiva lui aceasta este. Filosofii au crezut încă de la greci că mişcarea “naturală” a stelelor, planetelor, Soarelui şi Lunei este circulară. Kepler a stabilit că orbitele sunt de fapt eliptice, dar a crezut că mişcările planetelor este dictată de către o “forţă divină” emanată de la Soare, iar Newton şi-a dat seama că aceeaşi forţă care face ca o piatră aruncată să cadă înapoi pe Pământ, (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 18.  67
  Extinderea metodologiei programelor de cercetare a lui Imre Lakatos.Nicolae Sfetcu - manuscript
  Programele de cercetare permit dezvoltarea unor teorii mai complexe. Termenii pot fi aplicați atât la teorii individuale cât și la programe. În cazul în care se aplică teoriilor din cadrul unui program de cercetare, consider că acestea devin la rândul lor programe de cercetare, pe care le putem numi subprograme de cercetare. Spre deosebire de revoluțiile științifice ale lui Kuhn, Lakatos a presupus că existența simultană a mai multor programe de cercetare este norma. Știința se confruntă în prezent cu o (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 19. Anatomia e Fisiologia das Aves Domésticas - Anatomia da Galinha.Emanuel Isaque Cordeiro da Silva - manuscript
  -/- IFPE – Campus Belo Jardim Curso Técnico em Agropecuária -/- AVICULTURA: ANATOMIA DA GALINHA -/- AVICULTURA Anatomia básica da galinha -/- INTRODUÇÃO -/- A galinha é um animal vertebrado de sangue quente, parente evoluído dos répteis. Embora haja semelhanças entre ambas as espécies (aves e répteis), também existem grandes diferenças. Os répteis são seres pecilotérmicos, isto é, possuem sangue frio, o que significa que sua temperatura corporal não é regulada pelo seu próprio corpo para uma temperatura específica e, portanto, (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 20. Concepte și teorii social-politice.Eugen Huzum (ed.) - 2011 - Iasi: Institutul European.
  Pe parcursul anului trecut, la Institutul de Cercetări Economice şi Sociale „Gheorghe Zane” din Iaşi, a avut loc workshopul „Concepte şi argumente în filosofia social-politică. Interpretări şi dezbateri”. Workshopul s-a desfăşurat în cadrul proiectului POSDRU „Societatea bazată pe cunoaştere: cercetări, dezbateri, perspective”. Cartea de faţă este principalul rezultat al acestui workshop. Ea a fost gândită şi propusă spre publicare în primul rând din speranţa că va fi utilă celor care doresc să se iniţieze – sau celor care încearcă să-i iniţieze (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 21. Necessary Ingredients of Consciousness: Integration of Psychophysical, Neurophysiological, and Consciousness Research for the Red-Green Channel.Ram Lakhan Pandey Vimal - 2009 - Vision Research Institute: Living Vision and Consciousness Research 1 (1).
  A general definition of consciousness is: ‘consciousness is a mental aspect of a system or a process, which is a conscious experience, a conscious function, or both depending on the context’, where the term context refers to metaphysical views, constraints, specific aims, and so on. One of the aspects of visual consciousness is the visual subjective experience (SE) or the first person experience that occurs/emerges in the visual neural-network of thalamocortical system (which includes dorsal and ventral visual pathways and frontal (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   5 citations  
 22. Psychological Eudaimonism and Interpretation in Greek Ethics.Mark Lebar & Nathaniel Goldberg - 2012 - Oxford Studies in Ancient Philosophy:287-319.
  Plato extends a bold, confident, and surprising empirical challenge. It is implicitly a claim about the psychological — more specifically motivational — economies of human beings, asserting that within each such economy there is a desire to live well. Call this claim ‘psychological eudaimonism’ (‘PE’). Further, the context makes clear that Plato thinks that this desire dominates in those who have it. In other words, the desire to live well can reliably be counted on (when accompanied with correct beliefs about (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   2 citations  
 23. Imre Lakatos: Euristica și toleranța metodologică.Nicolae Sfetcu - manuscript
  Pentru a analiza conceptele de euristica și toleranță metodologică dezvoltate de Lakatos, m-am concentrat pe secțiunea ”Falsification and the methodology of scientific research programmes”, publicată pentru prima dată ca articol în 1970 și apoi în cartea The methodology of scientific research programmes, Volume I (Lakatos 1978). Am analizat, în acest text, exemplificarea autorului pentru programul de cercetare al emisiei de lumină (în fizica cuantică timpurie) al lui Bohr. O exemplificare detaliată a conceptelor este prezentată de Lakatos în secțiunea ”Newton's effect (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark   3 citations  
 24. Buclele cauzale în călătoria în timp.Nicolae Sfetcu - manuscript
  În această lucrare analizez posibilitatea călătoriei în timp pe baza mai multor lucrări de specialitate, printre care cele ale lui Nicholas J.J. Smith ("Time Travel", The Stanford Encyclopedia of Philosophy”), William Grey (”Troubles with Time Travel”), Ulrich Meyer (”Explaining causal loops”), Simon Keller și Michael Nelson (”Presentists should believe in time-travel”), Frank Arntzenius și Tim Maudlin ("Time Travel and Modern Physics") și David Lewis (“The Paradoxes of Time Travel”). Lucrarea începe cu o Introducere în care fac o scurtă prezentare a (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark   17 citations  
 25. Viața și moartea în pandemie.Sfetcu Nicolae - manuscript
  O scurtă retrospectivă a virusul COVID-19 care a cauzat actuala pandemie, a cilului său de viață și a istoriei sale. Reacții, măsuri și efecte ale pandemiei COVID-19. O prezentare a diverselor abordări filosofice, cu accent pe filosofia morții, ecopsihanaliză, și apel la filosofiile lui Sigmund Freud și Albert Camus. DOI: 10.13140/RG.2.2.17900.59528.
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark   3 citations  
 26.  51
  Rheological Characterization of Bitumen/Waste Polyethylene Composites: Part III.Mahmoud Abdel-Halim Abdel-Goad - 2018 - International Journal of Engineering and Information Systems (IJEAIS) 2 (2):1-10.
  Waste polyethylene (PE) bags were reused in the modification of commercially available bitumen. The bitumen/PE blend was prepared by mixing homogenously commercial bitumen with waste PE in the molten state. The samples of bitumen blend and bitumen base were rheologically analyzied. The rheological properties such as complex modulus, shear compliance, torque and complex viscosity of bitumen and bitumen blend were studied using an ARES- Rheometer (Rheometric Scientific, Co.) in the dynamic mode, plate-plate geometry with diameter 8 mm. The measurements were (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 27.  39
  Dynamic Mechanical Properties of Bitumen Composites: Part II.Mahmoud Abdel-Halim Abdel-Goad - 2018 - International Journal of Academic and Applied Research (IJAAR) 2 (3):5-8.
  Abstract: Waste polyethylene (PE) bags were reused in the modification of commercially available bitumen. The bitumen/PE blend was prepared by mixing homogenously commercial bitumen with waste PE in the molten state. The samples of bitumen blend and bitumen base were rheologically analyzied. The rheological properties such as complex modulus, shear compliance, torque and complex viscosity of bitumen and bitumen blend were studied using an ARES- Rheometer (Rheometric Scientific, Co.) in the dynamic mode, plate-plate geometry with diameter 8 mm. The measurements (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 28. Rolul constitutiv al matematicii in stiinta structurala.Catalin Barboianu - 2017 - Târgu Jiu, Romania: Infarom.
  Problemele filosofie sensibile pe care le pune aplicabilitatea matematicii în ştiinţe şi viaţa de zi cu zi au conturat, pe un fond interdisciplinar, o nouă “ramură” a filosofiei ştiinţei, anume filosofia aplicabilităţii matematicii. Aplicarea cu succes a matematicii de-a lungul istoriei ştiinţei necesită reprezentare, încadrare, explicaţie, dar şi o justificare de ordin metateoretic a aplicabilităţii. Între rolurile matematicii în practica ştiinţifică, rolul constitutiv teoriilor ştiinţifice este cel a cărui analiză poate contribui esenţial la această justificare. În lucrarea de faţă, am (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 29. “Music to the Ears of Weaklings”: Moral Hydraulics and the Unseating of Desire.Louise R. Chapman & Constantine Sandis - forthcoming - Manuscrito: Revista Internacional de Filosofía.
  Psychological eudaimonism (PE) is the view that we are constituted by a desire to avoid the harmful. This entails that coming to see a prospective or actual object of pursuit as harmful to us will unseat our positive evaluative belief about (and coinstantiated desire for) that object (§I). There is more than one way that such an 'unseating' of desire may be caused on an intellectualist picture (§II). This paper arbitrates between two readings of Socrates' 'attack on laziness' in the (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 30. L'etica del Novecento. Dopo Nietzsche.Sergio Cremaschi - 2005 - Roma RM, Italia: Carocci.
  TWENTIETH-CENTURY ETHICS. AFTER NIETZSCHE -/- Preface This book tells the story of twentieth-century ethics or, in more detail, it reconstructs the history of a discussion on the foundations of ethics which had a start with Nietzsche and Sidgwick, the leading proponents of late-nineteenth-century moral scepticism. During the first half of the century, the prevailing trends tended to exclude the possibility of normative ethics. On the Continent, the trend was to transform ethics into a philosophy of existence whose self-appointed task was (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark   2 citations  
 31. Pragmatic Encroachment and Epistemically Responsible Action.Kenneth Boyd - 2016 - Synthese 193 (9).
  One prominent argument for pragmatic encroachment (PE) is that PE is entailed by a combination of a principle that states that knowledge warrants proper practical reasoning, and judgments that it is more difficult to reason well when the stakes go up. I argue here that this argument is unsuccessful. One problem is that empirical tests concerning knowledge judgments in high-stakes situations only sometimes exhibit the result predicted by PE. I argue here that those judgments that appear to support PE are (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   2 citations  
 32. Essentialism: Metaphysical or Psychological?Moti Mizrahi - 2014 - Croatian Journal of Philosophy 14 (1):65-72.
  In this paper, I argue that Psychological Essentialism (PE), the view that essences are a heuristic or mental shortcut, is a better explanation for modal intuitions than Metaphysical Essentialism (ME), the view that objects have essences, or more precisely, that (at least some) objects have (at least some) essential properties. If this is correct, then the mere fact that we have modal intuitions is not a strong reason to believe that objects have essential properties.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   5 citations  
 33. Etica aplicată şi de ce avem nevoie de ea.Daniela Cutas, Alexandru Volacu & Adrian Miroiu - 2021 - In Alexandru Volacu, Daniela Cutas & Adrian Miroiu (eds.), Alegeri morale. Teme actuale de etică aplicată.
  În cele ce urmează vom prezenta pe scurt zona de cercetare a eticii aplicate și locul ei în cadrul disciplinei filosofiei. Vom discuta apoi despre ce fac filosofii când fac etică aplicată. Vom trece în revistă câteva concepte importante din etica aplicată, cum ar fi deontologie, virtute, grijă sau drepturi. Apoi vom încerca să oferim un răspuns la întrebarea din titlul introducerii: de ce avem nevoie de etica aplicată? Vom povesti pe scurt despre istoria eticii aplicate în România, iar la (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 34. Dreptatea socială.Eugen Huzum - 2011 - In Concepte și teorii social-politice. Iasi: Institutul European. pp. 59-83.
  Conceptul de dreptate socială este unul dintre cele mai controversate concepte ale filosofiei politice. Foarte puține aspecte legate de acest concept nu sunt înconjurate de controverse și dezbateri argumentative. Unele dintre cele mai importante astfel de controverse sunt cele legate de definirea, de specificarea și de legitimitatea lui. Prima este, în esență, o controversă în privința răspunsului la următoarea întrebare: care este conceptul care surprinde cel mai bine trăsătura fundamentală a dreptății și nedreptății sociale? A doua este o controversă în (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark   2 citations  
 35. Solaris, regia Andrei Tarkovsky - Tehnica cinematografică.Nicolae Sfetcu - manuscript
  Tarkovsky a dezvoltat o teorie a cinematografiei pe care a numit-o "sculptarea în timp". Prin aceasta el a vrut să evidențieze caracteristica unică a cinematografiei ca mediu, aceea de aborda experiența noastră despre timp și de a o modifica. Filmul neregulat transcrie timpul în timp real. Folosind filmări lungi și câteva tăieturi în filmele sale, el a urmărit să ofere spectatorilor un sentiment de trecere a timpului, timpul pierdut și relația dintre un moment de timp și altul. El consideră cinematografia (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 36. Aventurile lui Pinocchio - O poveste pentru oameni mari.Sfetcu Nicolae - 2022 - Bucharest: MultiMedia Publishing.
  Una din cele mai citite cărți din lume, considerată o metaforă a condiției umane, și pretabilă la o pluralitate de interpretări, Aventurile lui Pinocchio a avut un impact mare asupra culturii mondiale. Cartea răspunde unei prerogative care aparține doar capodoperelor: aceea de a fi în afara timpului. Cartea pune accent pe investigarea psihologică a personajului său central Pinocchio, în timp ce încearcă să descopere o umanitate pierdută în vidul tehnologiei și al științei. Mitul Pinocchio este folosit pentru a condamna cultura (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark   2 citations  
 37.  74
  Filosofia călătoriei în timp – Paradoxul bunicului.Nicolae Sfetcu - manuscript
  Newton a susținut ideea timpului absolut, spre deosebire de Leibniz pentru care timpul este doar o relație între evenimente și nu poate fi exprimat în mod independent, afirmație în concordanță ci relativitatea spațiu-timpului. Eternismul susține că trecutul și viitorul există într-un sens real, mergându-se până la ideea că timpul este o dimensiune similară cu dimensiunile spațiale, că evenimentele viitoare și trecute sunt "prezente" pe axa timpului, dar această opinie este contestată. Cel mai cunoscut exemplu de imposibilitate a călătoriei în timp (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 38.  8
  CONTRIBUȚIA IPS NESTOR VORNICESCU LA PROMOVAREA DIALOGULUI INTER-CREȘTIN ȘI INTER-RELIGIOS AVÂND ÎN CENTRU PROBLEMA PĂCII.Adrian Boldisor - 2014 - In Diac dr Ioniţă Apostolache (ed.), TEOLOGIE ŞI SLUJIRE PASTORALĂ ÎN VIAŢA ŞI OPERA MITROPOLIŢILOR FIRMILIAN MARIN ŞI NESTOR VORNICESCU. Craiova, România: pp. 199-210.
  Volumul de articole, studii, cuvântări şi Pastorale publicat la Editura Mitropolia Olteniei din Craiova în anul 1986 trebuie văzut şi analizat, pentru o bună şi corectă înţelegere, în lumina vremurilor în care a apărut. În acelaşi timp, ideile pe care IPS Nestor Vornicescu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, le dezvoltă în scrierile sale sunt actuale şi după aproape 30 de ani de la strângerea lor între paginile aceleaşi cărţi, după ce văzuseră lumina tiparului cu ani în urmă în diferite reviste (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 39.  42
  Gravitația în interogările din Optica lui Newton.Nicolae Sfetcu - manuscript
  Newton a sugerat, în timp, mai multe tipuri de eter care ar putea media acțiunea la distanță. Dar, consecvent ideii sale că nu va născoci ipoteze care nu se bazează pe dovezi experimentale, nu a promovat niciodată aceste sugestii la nivelul unor ipoteze științifice. Trebuia să împace mecaniciștii, astfel încât a mers pe ideea unui eter din particule atât de fine încât masa e neglijabilă (practic, un eter imaterial). Mediul pe care Newton l-a introdus în Interogarea 21 constă din corpuri (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 40. Etica relației dintre copii, părinți și stat.Daniela Cutas - 2021 - In Alexandru Volacu, Daniela Cutas & Adrian Miroiu (eds.), Alegeri morale. Teme actuale de etică aplicată.
  Care este statutul moral al copiilor? Ce înseamnă egalitatea morală dintre copii şi adulți? Care sunt constrângerile pe care le impune acceptarea acestei egalități în ceea ce priveşte felul în care pot fi tratați copiii în familie sau în societate ? Cine are ce fel de responsabilitate pentru copii ? În capitolul de față voi discuta astfel de întrebări. Voi analiza relația dintre copii, părinți şi stat, în dimensiunea ei practică (felul în care ne raportăm la copii), din punct de (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 41.  44
  Falsificaționismul metodologic sofisticat – Toleranța metodologică.Nicolae Sfetcu - manuscript
  Lakatos a propus o modificare a criteriului lui Popper pe care l-a numit falsificaționism sofisticat (metodologic). Din această perspectivă, criteriul de delimitare ar trebui să se aplice nu unei ipoteze sau unei teorii izolate, ci mai degrabă unui întreg program de cercetare. În lucrările sale timpurii, Lakatos pare să accepte că după un punct de saturație: respingem teoria, pentru ca ulterior să afirme că, dimpotrivă, nu există un astfel de lucru ca punctul de saturație natural pentru un program de cercetare. (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 42. Medici militari evrei din Primul Război Mondial din Judeţul Arad.Alexandru Cristian - manuscript
  Primul Război Mondial a fost un eveniment de neaşteptat, o dramă prin care au trecut milioane de oameni. La începutul secolului XX mulţi credea că Belle Epoque ( Epoca cea Frumoasă) a început şi nu are sfârşit. În opinia multor oameni de cultură ale acelor timpuri această epocă trebuia să dureze o veşnicie. O perioadă de pace şi linişte, o perioadă în care oamenii nu credeau că războiul va mai fi o prezenţă în viaţa lor. De cele mai multe ori (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 43. Neutralismul liberal.Eugen Huzum - 2013 - In Teorii si ideologii politice. Iasi: Institutul European. pp. 133-153.
  În acest capitol prezint neutralismul liberal urmând, în esență, patru pași. Încep cu definirea neutralismului și cu unele precizări și explicații importante pentru înțelegerea adecvată a susținerii lui fundamentale. Al doilea pas este dedicat evidențierii și explicării celor mai importante argumente neutraliste. Mă concentrez apoi asupra caracterizării principalelor versiuni ale acestei teorii politice și a reliefării argumentelor pe baza cărora se legitimează ele. În sfârșit, într-un ultim pas, expun obiecțiile sau argumentele anti-neutraliste și – totodată – replicile neutraliștilor liberali la (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark   1 citation  
 44. Fisiologia do Ciclo Estral dos Animais Domésticos.Emanuel Isaque Cordeiro da Silva - manuscript
  FISIOLOGIA DO CICLO ESTRAL DOS ANIMAIS -/- Departamento de Zootecnia – UFRPE Embrapa Semiárido e IPA -/- • _____OBJETIVO -/- O cio ou estro é a fase reprodutiva dos animais, onde as fêmeas apresentam receptividade sexual seguida de ovulação. Para tanto, é necessário entender a fisiologia do estro para a realização do manejo reprodutivo dos animais. Em geral, as fêmeas manifestam comportamentos fora do comum quando estão ciclando, tais comportamentos devem ser observados para que não percam o pico de ovulação (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 45. Fizica simplificată.Nicolae Sfetcu - 2014 - Drobeta Turnu Severin: MultiMedia Publishing.
  Ediţia a doua (revăzută şi îmbunătăţită) O introducere în teoriile şi conceptele, forţele fundamentale şi particule, metode şi tabele utilizate în fizică, subdomenii şi domenii ştiinţifice înrudite, cu accent pe înţelegerea fenomenelor fizice. Fizica clasică se ocupă, în general, cu materia și energia la scară normală de observație, în timp ce o mare parte a fizicii moderne se ocupă de comportamentul materiei și energiei în condiții extreme sau pe o scară foarte mare sau foarte mică. De exemplu, pentru fizica atomică (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 46.  75
  10 ani de la Declarația comună privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii.Alexandru Cristian - 2021 - Encyclopedia of Romanian-American Relations.
  Istoria ne-a demonstrat că statele învecinatese se războiesc mai mult iar cele care nu au frontieră comună pot fi într-o relație politică și diplomatică excelentă. Statele Unite ale Americii și România și-au construit relația în jurul așezării geografice și a comerțului. Tânărul stat american era concentrat pe dezvoltare, iar poziția geografică a țării noastre la gurile Dunării a fost un imbold în a dezvolta relații comerciale cu Principatele Române.
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 47. No Ethics Settings for Autonomous Vehicles.Tomislav Bracanovic - 2019 - Hungarian Philosophical Review 63 (4):47-60.
  Autonomous vehicles (AVs) are expected to improve road traffic safety and save human lives. It is also expected that some AVs will encounter so-called dilemmatic situations, like choosing between saving two passengers by sacrificing one pedestrian or choosing between saving three pedestrians by sacrificing one passenger. These expectations fuel the extensive debate over the ethics settings of AVs: the way AVs should be programmed to act in dilemmatic situations and who should decide about the nature of this programming in the (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 48. Etica în pandemie.Sfetcu Nicolae - manuscript
  Cele mai mari instituții medicale și diverși eticieni pledează pentru o abordare utilitaristă în perioadele de crize de sănătate publică, pentru a maximiza beneficiile pentru societate, în conflict direct cu viziunea noastră obișnuită (kantiană) privind respectul față de persoane ca indivizi. O problemă centrală a utilitarismului este că nu există nicio modalitate clară de a evalua alegerile morale, inclusiv în deciziile medicale. În general, în medicină se respectă etica medicală kantiană. Dar în pandemie, când resursele sunt sărace, trebuie făcute alegeri (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark   3 citations  
 49. Codul Deontologic Al Farmacistilor, Intre Mixtura Obligatiilor Si Managementul Eticii.Emilian Mihailov - 2010 - Farmacist.Ro (133):54-59.
  In acest articol voi intreprinde o analiza conceptuala asupra formei si a continutului codului deontologic al farmacistilor din Romania din perspectiva expertizei etice. Voi atrage atentia asupra necesitatii de a distinge intre obligatii morale si alte tipuri de normativitate. Dupa analiza diferitelor modele de redactare a codurilor de etica, voi evidentia doua exigente metodologice pe care ar trebui să le satisfaca un cod deontologic. In final, voi puncta cateva provocari pentru managementul eticii farmaceutice.
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 50. Epistemologia serviciilor de informaţii.Nicolae Sfetcu - manuscript
  Despre analogia existentă între aspectele epistemologice şi metodologice ale activităţii serviciilor de informaţii şi unele discipline ştiinţifice, pledând pentru o abordare mai ştiinţifică a procesului de culegere şi analiză de informaţii din cadrul ciclului de informaţii. Afirm că în prezent aspectele teoretice, ontologice şi epistemologice, în activitatea multor servicii de informaţii, sunt subestimate, determinând înţelegere incompletă a fenomenelor actuale şi creând confuzie în colaborarea inter-instituţională. După o scurtă Introducere, care include o istorie a evoluţiei conceptului de serviciu de informaţii după (...)
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark   13 citations  
1 — 50 / 996