8 found
Order:
See also
Szilárd János Tóth
Corvinus University of Budapest
 1. A formakereső ellenállás - társadalomkritikai tanulmányok.Alpár Losoncz & Szilárd János Tóth - 2020 - Budapest, Magyarország: Napvilág.
  „Csak az a gondolkodás kecsegtet valamivel, amely hajlandó feltörni a jelen hatalmi vonatkozásainak pecsétjét, és a jelennel eltökélten polemizálva mutat fel eleddig bejáratlan utakat. A kapitalizmus ugyanakkor több a történelmi meghatározottságainál: olyan végpontként érvényesíti magát, amely visszafelé nézve átírja az egész általunk ismert történelmet, visszatekintő módon kezdeteket teremt.”.
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 2.  34
  Republicanism and Domination by Capital.Mark Losoncz & Szilárd János Tóth - 2021 - In Vesna Stanković Pejnović (ed.), Beyond Neoliberalism and Capitalism. Belgrád, Szerbia: pp. 141-156..
  This article is a review of the contemporary ‘leftist’ republican project. The project stands on two legs, and we examine them both in turn. The first leg is a novel reading of history. This reading suggests, on the one hand that, contrary to some popular assumptions, republicanism does have a leftist, even a radical stream. But on the other hand, it also suggests that several authors and movements that did not self-identify as republicans actually did, in fact, employ a characteristically (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 3.  70
  Alex Gourevitch, From Slavery to the Cooperative Commonwealth – Labor and Republican Liberty in the Nineteenth Century. [REVIEW]Szilárd János Tóth - 2016 - Filozofija I Društvo 3:704-708..
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 4.  28
  A többségi zsarnokság fogalomtörténete. [REVIEW]Szilárd János Tóth - 2019 - Elpis 2:149-152.
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 5.  51
  Önigazgatás és föderalizmus: Rehák László és a jugoszláviai nemzetiségi kérdés.Szilárd János Tóth - 2019 - In Márk Losoncz & Krisztina Rácz (eds.), A jugoszláviai magyarok eszme- és politikatörténete 1945-1989. Budapest, Magyarország: pp. 165-180.
  Az alábbi tanulmány a Jugoszláv Kommunisták Szövetségének (JKSZ) nemzetiségi doktrínájáról és politikájáról, valamint a JKSZ egyik prominens vajdasági magyar teoretikusának, Rehák Lászlónak az idevágó írásairól szól. Rehák Lenin és Kardelj nyomán magyarázza a nemzetiségi kérdés összefüggését a gazdasággal. Habár a munkáiban nincs nyílt kritika az alkotmányos renddel és a politikával szemben, amellett érvelek, hogy ha összeszedjük az elszórt és valamicskét burkolt kritikai megjegyzéseit, világos, hogy elég jól látta a rezsim hibáit és igazságtalanságait.
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 6.  90
  "...Lehetetlen úgy megváltoztatni a jelent, hogy ne változtassuk meg a múltat" - Losoncz Alpárral Tóth Szilárd János és Kocsis Árpád beszélget.Szilárd János Tóth, Árpád Kocsis & Alpár Losoncz - 2019 - Híd 86 (10):5-19.
  Interjú az Új Symposion örökségéről, Jugoszláviáról, a vajdasági magyarság baloldali radikális hagyományáról, az avantgárdról stb.
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 7. Szabadság és politikai részvétel a republikánus elméletben.Szilárd János Tóth - 2019 - Politikatudományi Szemle 18 (2):61-80..
  A tanulmány a republikánus szabadságideálról szól, és annak összefüggéséről a politikai részvétellel. Két fölfogást különít el: az "erőst", mely önértéket, és a "gyöngét" , mely eszközértéket tulajdonít a részvételnek.
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 8.  39
  Vajdasági magyar autonómia - egy politikai eszme tíz esztendeje (1989-1999).Szilárd János Tóth - 2018 - In Mark Losoncz & Krisztina Rácz (eds.), A vajdasági magyarok politikai eszmetörténete és önszerveződése 1989-1999. Budapest, Magyarország: pp. 15-37.
  A tanulmány a vajdasági magyar autonómia eszmetörténetének talán legfontosabb időszakáról, az 1990-es évekről szól. Ismerteti az autonómiatervezeteket, elemzi és összeveti a különféle érdekérvényyesítési stratégiákat, és elhelyezi az autonómiatörekvést a szélesebb társadalom- és politikatörténeti kontextusban.
  Download  
  Translate
   
   
  Export citation  
   
  Bookmark