Results for 'tác phẩm'

218 found
Order:
 1. Có một nhóm người Việt đang giúp Nhật Bản phát triển bền vững.Pham Tran Hai - 2019 - Giáo Dục Việt Nam 2019 (12):1-6.
  Mặc dù viết về một thành phố Nhật Bản, nhưng cả 4 tác giả đều là người Việt, trong đó có 3 người đang là học viên cao học và nghiên cứu sinh tại Nhật Bản.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 2.  76
  Nghiên cứu các nhân tố tác động đến thị trường nợ xấu tại Việt Nam.Phạm Thị Trúc Quỳnh - 2020 - Dissertation, Đại Học Kinh Tế Quốc Dân
  Mục tiêu nghiên cứu: - Hệ thống hóa và xây dựng khung lý thuyết cơ bản về thị trường nợ xấu và các nhân tố tác động đến thị trường nợ xấu. - Xác định và đánh giá tác động của các nhân tố đến thị trường nợ xấu tại Việt Nam. - Đề xuất những giải pháp, khuyến nghị nhằm gia tăng quyết định mua bán trên thị trường và thúc đẩy thị trường nợ xấu Việt Nam phát triển (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 3. Bối cảnh tài chính Việt Nam 1997-1998 và 2007-2008: khoảng cách và biến đổi.Phạm Minh Chính & Vương Quân Hoàng - 2008 - Nghiên Cứu Kinh Tế 48 (7):3-24.
  Tiêu đề bài: Bối cảnh tài chính Việt Nam 1997-1998 và 2007-2008: khoảng cách và biến đổi -/- Tác giả: Phạm Minh Chính, Vương Quân Hoàng -/- Ấn phẩm: Tạp chí Nghiên cứu Kinh tế, Tập 48, Số 7, Serial 362, tr. 3–24 (ISSN: 0866-7489) -/- Ngày xuất bản: 15 tháng 7 năm 2008 -/- Hà Nội, Việt Nam.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 4. Phân tích hiệu ứng bất cân xứng của tin tức trên thị trường chứng khoán Việt Nam.A. N. H. PHẠM TUẤN - 2021 - Industry and Trade Magazine 2021:1-9.
  Bài nghiên cứu kiểm tra hiệu ứng bất cân xứng của đòn bẩy tài chính trên thị trường tài chính cận biên của Việt Nam. Thông qua việc áp dụng mô hình kinh tế lượng EGARCH và TARCH, bài nghiên cứu đã xác nhận sự tồn tại của hiệu ứng bất cân xứng của tin tức đến mức độ rủi ro trên thị trường chứng khoán Việt Nam. Cụ thể, tin tức tiêu cực có tác động mạnh hơn so với (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 5. Đâu là khó khăn cản trở sự phát triển của khoa học mở tại Việt Nam?T. S. Phạm Hiệp - 2022 - Giáo Dục Việt Nam.
  LTS: Khoa học mở, bao gồm các hợp phần tạp chí mở, dữ liệu mở, phần mềm mở, tài liệu khoa học mở… đang là xu hướng diễn ra ngày càng mạnh trên thế giới. Tại Việt Nam, khoa học mở đã được Hiệp hội Các trường đại học, cao đẳng Việt Nam tiên phong giới thiệu trong một vài năm gần đây. -/- Trong bài viết gốc bằng Tiếng Anh, có tiêu đề "How to move open science from the (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 6.  99
  Tác phẩm của nhà khoa học Việt trong danh mục sách triết học Bestseller trên Amazon Kindle. [REVIEW]Hoàng Thanh Giang - 2023 - Báo Khoa Học Và Phát Triển.
  Cuốn sách dày hơn 120 trang, vừa được tác giả hoàn thành vào đầu năm nay, có những bài viết đề cập những vấn đề vẫn còn đang được bàn luận nhiều như ChatGPT (ChatGPT, help!). Tổng cộng cuốn sách gồm khoảng 40 bài viết ngắn, dựa trên bối cảnh và hình thái xã hội Việt Nam, được chia thành ba phần: Science Sobriety (tạm dịch: Tỉnh thức trong khoa học); Business Intelligence (Tri thức kinh doanh); và Mandering Thought (Suy (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 7. Bài và tác giả ĐH Phenikaa trên các ấn phẩm có HSTĐ vượt trội.Hồ Mạnh Toàn - 2020 - Phenikaa Portal 2020 (7):1-4.
  Trong hoạt động khoa học, số lượng không phải là yếu tố quyết định. Uy tín khoa học còn bắt buộc phải được gây dựng qua những bài CBQT tốt. Một trong những chỉ dấu quan trọng bậc nhất chính là việc xuất bản được trên các ấn phẩm có hệ số tác động cao (HSTĐ).
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 8. Suy ngẫm tác động của bức ảnh lâu đời về những chú chim non đối với lương tri của chúng ta trong việc bảo tồn thiên nhiên và đa dạng sinh học.Vương Quân Hoàng & Nguyễn Minh Hoàng - manuscript
  Loài người có một nỗi niềm rung động rất khó tả khi khai quật được những đồ tạo tác từ thuở xa xưa. Những ngành khoa học như cổ sinh vật học, hay khảo cổ học phản ánh chính sự tò mò và niềm khao khát hiểu biết quá khứ, lịch sử tiến hóa của thế giới tự nhiên. Ngành vật lý cũng dành rất nhiều công sức để tìm hiểu sự ra đời và tiến hóa của vũ trụ. Trong (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 9. Ngành công nghiệp mỹ phẩm cần cân nhắc vấn đề về phát thải và tổn thất đa dạng sinh học.Nguyễn Thị Quỳnh Yến & Nguyễn Minh Hoàng - manuscript
  Bây giờ, cuộc chiến với tổn thất đa dạng sinh học đang lan rộng sang ngành công nghiệp làm đẹp. Công nghiệp thời trang đã từng chịu áp lực trước các ảnh hưởng môi trường tiêu cực, và đang phải điều chỉnh lớn, nhất là với thời trang nhanh. Nhưng món chăm sóc thẩm mỹ dường như đang chịu áp lực gia tăng dần. Ngành hàng thẩm mỹ và chăm sóc cá nhân có doanh số rất lớn và lợi nhuận (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 10. Hành động cực đoan của các tổ chức hoạt động môi trường có thể gây phản tác dụng với nghị sự lớn của nhân loại.Lã Việt Phương, Nguyễn Minh Hoàng & Vương Quân Hoàng - 2023 - Kinh Tế Và Dự Báo.
  Hoạt động môi trường đóng vai trò quan trọng trong việc tăng cường nhận thức về biến đổi khí hậu và các vấn đề môi trường, đặc biệt là trong thời gian gần đây khi biến đổi khí hậu và khủng hoảng sinh thái ngày càng trở nên nghiêm trọng hơn. Sự đam mê và cam kết của các nhà hoạt động môi trường là rất đáng ghi nhận. Tuy nhiên, đôi khi trong một số trường hợp, sự nhiệt thành (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   3 citations  
 11. Hành động không phù hợp của các nhà hoạt động môi trường có thể gây phản tác dụng với nghị sự lớn của nhân loại.Việt Phương Lã, Minh Hoàng Nguyễn & Quân Hoàng Vương - manuscript
  Hoạt động môi trường đóng vai trò quan trọng trong việc tăng cường nhận thức về biến đổi khí hậu và các vấn đề môi trường, đặc biệt là trong thời gian gần đây khi biến đổi khí hậu và khủng hoảng sinh thái ngày càng trở nên nghiêm trọng hơn. Sự đam mê và cam kết của các nhà hoạt động môi trường là rất đáng ghi nhận, tuy nhiên, đôi khi trong một số trường hợp, sự nhiệt thành (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 12.  98
  Chuyển động, khoảng lặng và sự xuất hiện của ý thức: tác động qua lại với môi trường.Nguyễn Minh Hoàng - manuscript
  Trong một số mới xuất bản của PNAS (Viện hàn lâm khoa học Hoa Kỳ), các nhà nghiên cứu thuộc Florida Atlantic University đã công bố một nghiên cứu công phu, phát hiện thời điểm trỗi dậy của “cái biết có ý thức” (conscious awareness), một ý niệm rất quan trọng đối với quá trình nhận thức và phát triển ý thức của con người. Một ý nghĩa rất sâu sắc của kết quả nghiên cứu này có liên quan tới (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 13.  32
  Cái tôi thấp là chìa khóa để có trí khôn tương tác với thế giới tự nhiên.Dương Thị Minh Phượng & Nguyễn Minh Hoàng - 2024 - Kinh Tế Và Dự Báo.
  Thuật ngữ "sự thông thái" hay "trí tuệ" thường được sử dụng và truyền đạt qua các thế hệ như một hình thức thể hiện cơ sở hiểu biết chung về cách thức sống, được tích lũy và kế thừa từ một nền văn hóa sang nền văn hóa khác. Có trí tuệ hay trở nên thông thái là khao khát của nhiều người bởi lẽ nó không chỉ biểu hiện của sự thông minh, mà còn liên quan đến khả (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 14. Consequentialism, Collective Action, and Causal Impotence.Tim Aylsworth & Adam Pham - 2020 - Ethics, Policy and Environment 23 (3):336-349.
  This paper offers some refinements to a particular objection to act consequentialism, the “causal impotence” objection. According to proponents of the objection, when we find circumstances in which severe, unnecessary harms result entirely from voluntary acts, it seems as if we should be able to indict at least one act among those acts, but act consequentialism appears to lack the resources to offer this indictment. Our aim is to show is that the most promising response on behalf of act consequentialism, (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   3 citations  
 15. The role of confucianism in sociopolitics of the Nguyen dynasty in the first half of the 19th century.Pham Thi Lan - 2021 - Linguistics and Culture Review 5 (S4):2403-2412.
  The research focuses on how the Nguyen dynasty it became the first to have the largest territory in the history of Vietnam in its nearly 60 years of establishing and reigning over the unified country in the first half of the 19th century. It is seen that in terms of organizing the state apparatus, Gia Long and Minh Mang retained the system of agencies of the previous dynasties and continued reforms to ensure socio-political stability in their governance at that time. (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 16.  49
  Vẻ đẹp của những phát hiện mới nhỏ bé trong nghiên cứu.Phạm Hiệp - 2024 - Khoa Học Và Phát Triển.
  Công chúng kỳ vọng mỗi nghiên cứu đều phải cho những kết quả ấn tượng, trong khi trên thực tế, hầu hết các nghiên cứu chỉ có thể đưa ra những kết luận nhỏ bé, dè dặt. Liệu có gì sai ở đây không? (KH&PT; ngày 23/2/2024).
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   1 citation  
 17. Epistemic Paternalism Online.Clinton Castro, Adam Pham & Alan Rubel - 2020 - In Guy Axtell & Amiel Bernal (eds.), Epistemic Paternalism. London: Rowman & Littlefield. pp. 29-44.
  New media (highly interactive digital technology for creating, sharing, and consuming information) affords users a great deal of control over their informational diets. As a result, many users of new media unwittingly encapsulate themselves in epistemic bubbles (epistemic structures, such as highly personalized news feeds, that leave relevant sources of information out (Nguyen forthcoming)). Epistemically paternalistic alterations to new media technologies could be made to pop at least some epistemic bubbles. We examine one such alteration that Facebook has made in (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   3 citations  
 18. Standard Neutrosophic Soft Theory- Some First Resluts.Bui Cong Cuong, Pham Hong Phong & Florentin Smarandache - 2016 - Neutrosophic Sets and Systems 12:80-91.
  The traditional soft set is a mapping from a parameter set to family of all crisp subsets of a universe. Molodtsov introduced the soft set as a generalized tool for modelling complex systems involving uncertain or not clearly defined objects. In this paper, the notion of neutrosophic soft set is reanalysed. The novel theory is a combination of neutrosophic set theory and soft set theory. The complement, “and”, “or”, intersection and union operations are defined on the neutrosophic soft sets. The (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 19. Agency Laundering and Information Technologies.Alan Rubel, Clinton Castro & Adam Pham - 2019 - Ethical Theory and Moral Practice 22 (4):1017-1041.
  When agents insert technological systems into their decision-making processes, they can obscure moral responsibility for the results. This can give rise to a distinct moral wrong, which we call “agency laundering.” At root, agency laundering involves obfuscating one’s moral responsibility by enlisting a technology or process to take some action and letting it forestall others from demanding an account for bad outcomes that result. We argue that the concept of agency laundering helps in understanding important moral problems in a number (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   11 citations  
 20. The impacts of value, disconfirmation and satisfaction on loyalty: Evidence from international higher education setting.Hiep-Hung Pham, Sue Ling Lai & Quan-Hoang Vuong - manuscript
  Relationships with international students can be beneficial to higher education in terms of financial and human resources. For this reason, establishing and maintaining such relationships are usually pre-eminent concerns. In this study, we extended the application of the disconfirmation expectation model by incorporating components from subjective task value to predict the loyalty of international students toward their host countries. On a sample of 410 Vietnamese students enrolled in establishments of higher education in over 15 countries across the globe, we employed (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 21. Non-market economy status in anti-dumping investigations and proceedings: A case study of Vietnam.Pham Duy Anh Huynh - 2023 - Dissertation, Charles Sturt University
  ‘Dumping’ is a practice in international trade whereby a product is introduced into the commerce of another country at less than its ‘normal value,’ which might cause or threaten material injury to the domestic industry of the importing country. To address the practice of dumping and provide rules to deal with it, the World Trade Organization (WTO) adopted the Agreement on Implementation of Article VI of the General Agreement on Tariffs and Trade (1994), known as the Anti-Dumping Agreement (ADA). -/- (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 22. NON-MARKET ECONOMY STATUS IN ANTI-DUMPING INVESTIGATIONS AND PROCEEDINGS: A CASE STUDY OF VIETNAM.Pham Duy Anh Huynh - 2022 - Dissertation, Charles Sturt University
  This research investigates whether the non-market economy status of NMEs such as Vietnam disadvantages exporters in anti-dumping investigations and proceedings. The research analyses legal, procedural and other issues relating to the non-market economy status of NMEs in general and Vietnam in particular, in anti-dumping investigations and proceedings conducted by the US and the EU.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 23. Bảy dấu hiệu cảnh báo cần lưu ý để ổn định nền tài chính quốc gia.Phạm Minh Chính & Vương Quân Hoàng - 2008 - Tạp Chí Cộng Sản 2008:1-13.
  Nếu nền kinh tế quốc gia là một cơ thể sống, thì hệ thống tài chính là cơ chế tạo, cung cấp và lưu thông máu tới từng tế bào, bộ phận. Thiếu hay thừa đều phát sinh các vấn đề cần giải quyết. Với quá trình chuyển đổi kinh tế và hội nhập quốc tế mạnh mẽ, liên tục giám sát, kịp thời dự đoán sát thực các dấu hiệu và biến động của thị trường để từ đó xây (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 24. Algorithms, Agency, and Respect for Persons.Alan Rubel, Clinton Castro & Adam Pham - 2020 - Social Theory and Practice 46 (3):547-572.
  Algorithmic systems and predictive analytics play an increasingly important role in various aspects of modern life. Scholarship on the moral ramifications of such systems is in its early stages, and much of it focuses on bias and harm. This paper argues that in understanding the moral salience of algorithmic systems it is essential to understand the relation between algorithms, autonomy, and agency. We draw on several recent cases in criminal sentencing and K–12 teacher evaluation to outline four key ways in (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   4 citations  
 25. Democratic Obligations and Technological Threats to Legitimacy: PredPol, Cambridge Analytica, and Internet Research Agency.Alan Rubel, Clinton Castro & Adam Pham - 2021 - In Algorithms & Autonomy: The Ethics of Automated Decision Systems. Cambridge University Press: Cambridge University Press. pp. 163-183.
  ABSTRACT: So far in this book, we have examined algorithmic decision systems from three autonomy-based perspectives: in terms of what we owe autonomous agents (chapters 3 and 4), in terms of the conditions required for people to act autonomously (chapters 5 and 6), and in terms of the responsibilities of agents (chapter 7). -/- In this chapter we turn to the ways in which autonomy underwrites democratic governance. Political authority, which is to say the ability of a government to exercise (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   3 citations  
 26.  88
  Hiểu về khoa học đời thường qua cuốn “Meandering Sobriety” của Vương Quân Hoàng.Phạm Hiệp - 2023 - Khoa Học Và Phát Triển 1238:21-22.
  Bạn hiểu gì về đời thường của giới khoa học? Những suy nghĩ và quan sát hằng ngày của họ về thế giới xung quanh như thế nào? Họ hình thành các ý tưởng nghiên cứu ra sao? Họ nghĩ gì về các ứng dụng nghiên cứu của họ và của đồng nghiệp trong thực tiễn nói chung?
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 27. Social Media, Emergent Manipulation, and Political Legitimacy.Adam Pham, Alan Rubel & Clinton Castro - 2022 - In Michael Klenk & Fleur Jongepier (eds.), The Philosophy of Online Manipulation. Routledge. pp. 353-369.
  Psychometrics firms such as Cambridge Analytica (CA) and troll factories such as the Internet Research Agency (IRA) have had a significant effect on democratic politics, through narrow targeting of political advertising (CA) and concerted disinformation campaigns on social media (IRA) (U.S. Department of Justice 2019; Select Committee on Intelligence, United States Senate 2019; DiResta et al. 2019). It is natural to think that such activities manipulate individuals and, hence, are wrong. Yet, as some recent cases illustrate, the moral concerns with (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   1 citation  
 28. Tìm hiểu sản phẩm lưu niệm tại một số tuyến điểm du lịch ở Hải Phòng.Phạm Thị Thanh Thủy - 2012 - Dissertation, Trường Đại Học Dân Lập Hải Phòng
  Mục đích nghiên cứu Tìm hiểu thực trạng sản phẩm lưu niệm phục vụ du lịch tại một số tuyến điểm du lịch trên địa bàn thành phố Hải Phòng. Hệ thống lại các mặt hàng sản phẩm lưu niệm của Hải Phòng. Bước đầu đề ra những định hướng, giải pháp cho phát triển sản phẩm lưu niệm của thành phố.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 29. Using YouTube Videos to Promote Universities : A Content Analysis.Hiep-Hung Pham, Kelly Farrell, Huyen-Minh Vu & Quan-Hoang Vuong - 2020 - Social Sciences 15 (2):83-94.
  In today’s global higher education environment, international students represent not only an important source of external income for universities: the degree of cross-border student mobility also reflects the internationalization of higher education sector. Universities have engaged in efforts to sell themselves to prospective students and promotional videos are among the most widely used marketing tools for this purpose. This study reports the results of a study analyzing the content of 140 higher education promotional videos from 14 countries available on YouTube. (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   1 citation  
 30. Triển vọng hội nhập quốc tế về khoa học xã hội tại Việt Nam: Phân tích từ dữ liệu Network of Vietnamese Social Sciences 2008-2018.Phạm Hùng Hiệp - 2020 - Tạp Chí Giáo Dục 462 (2):29-35.
  International integration is a mandatory requirement and a dispensible trend for Vietnamese science today. Specifically, when comparing between natural sciences and technology (NS-T) with social sciences (SS), many researchers suggested that SS in Vietnam have a lower level of integration than NS-T. However, according to our understanding, there have not been many statistical studies, estimates and quantitative evaluation of the integration level of Vietnam social science. In this article, using the Network of Vietnamese Social Sciences database developed by AI Social (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 31. Mainstream economics and the Austrian school: toward reunification.Adam K. Pham - 2017 - Erasmus Journal for Philosophy and Economics 10 (1):41-63.
  In this paper, I compare the methodology of the Austrian school to two alternative methodologies from the economic mainstream: the ‘orthodox’ and revealed preference methodologies. I argue that Austrian school theorists should stop describing themselves as ‘extreme apriorists’ (or writing suggestively to that effect), and should start giving greater acknowledgement to the importance of empirical work within their research program. The motivation for this dialectical shift is threefold: the approach is more faithful to their actual practices, it better illustrates the (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   2 citations  
 32. Nghiên cứu khoa học xã hội Việt Nam: giữa ngã ba đường.Phạm Hùng Hiệp - 2020 - An Ninh Thế Giới 2020 (3):1-6.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 33. Entrepreneurial Finance: Insights from English Language Training Market in Vietnam.Thanh-Hang Pham, Manh-Toan Ho, Thu-Trang Vuong, Manh-Cuong Nguyen & Quan-Hoang Vuong - 2020 - Journal of Risk and Financial Management 13 (5):96.
  Entrepreneurship plays an indispensable role in the economic development and poverty reduction of emerging economies like Vietnam. The rapid development of technologies during the Fourth Industrial Revolution (Industry 4.0) has a significant impact on business in every field, especially in the innovation-focused area of entrepreneurship. However, the topic of entrepreneurial activities with technology applications in Vietnam is under-researched. In addition, the body of literature regarding entrepreneurial finance tends to focus on advanced economies, while mostly neglecting the contextual differences in developing (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   1 citation  
 34. Coaching early-career social sciences researchers to publish their first indexed publications: the Research Coach in Social Sciences program as a model.Pham Hung Hiep - 2020 - Science Editing 7 (2):189-193.
  In this short essay, I describe how our Vietnam-based continuing education program, Research Coach in Social Sciences (RCISS), supports early-career researchers to (co)publish their first international indexed publications (i.e., publications in Clarivate Web of Science [WoS] or Sco- pus-indexed journals). In developed countries, junior researchers often seek help from univer- sity professors to publish their first publication. However, given the chronic shortage of senior social sciences scholars with international publishing experience in Vietnam, along with out- dated and ill-designed PhD programs, (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 35. Sứ mệnh viết sử ngành khoa học Việt Nam: Cần những người tiếp nối.Phạm Hùng Hiệp - 2021 - Kinh Tế Và Dự Báo 54 (2):1-3.
  Một trong những người viết sử ngành mà tôi kính trọng nhất là GS. Đặng Phong, người viết sử ngành kinh tế. Tiếp nối GS. Đặng Phong, lớp hậu sinh xuất hiện nhiều học giả trẻ tuổi, nhưng người tiêu biểu tôi muốn giới thiệu là TS. Vương Quân Hoàng.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 36. Phân tích đầu tư chứng khoán trên Thị Trường Chứng Khoán Việt Nam bằng phương pháp thống kê phân vị.Phạm Lệ Mỹ - 2016 - Dissertation, Trường Đại Học Kinh Tế Quốc Dân
  Thị trường chứng khoán (TTCK) Việt Nam khai trương vào ngày 20/7/2000 và chính thức hoạt động từ ngày 28/7/2000 sau nhiều năm chuẩn bị. Trải qua nhiều biến động, cho đến nay, thị trường chứng khoán Việt Nam ngày càng được hoàn thiện phù hợp với xu thế phát triển và nhu cầu của nhà đầu tư. Để tìm kiếm lợi nhuận và xác định được mức rủi ro, nhà đầu tư cũng như nhà quản lý cần có những (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 37. PHÁT TRIỂN VĂN HÓA DOANH NGHIỆP TẠI CÔNG TY CỔ PHẦN TƯ VẤN XÂY DỰNG CÔNG TRÌNH HÀNG HẢI.Phạm Văn Nam - 2015 - Dissertation, Vietnam National University
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 38. What We Informationally Owe Each Other.Alan Rubel, Clinton Castro & Adam Pham - forthcoming - In Algorithms & Autonomy: The Ethics of Automated Decision Systems. Cambridge University Press: Cambridge University Press. pp. 21-42.
  ABSTRACT: One important criticism of algorithmic systems is that they lack transparency. Such systems can be opaque because they are complex, protected by patent or trade secret, or deliberately obscure. In the EU, there is a debate about whether the General Data Protection Regulation (GDPR) contains a “right to explanation,” and if so what such a right entails. Our task in this chapter is to address this informational component of algorithmic systems. We argue that information access is integral for respecting (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 39. Developmentalism with Vietnamese Characteristics: The Persistence of State-led Development in East Asia.Mark Beeson & Hung Hung Pham - 2012 - Journal of Contemporary Asia 42 (4):539–559.
  One of the most striking features of the economic development that has occurred in the East Asian region has been the influential role of the state in directing its course. Vietnam is also following this well-worn path of state-led developmentalism. The principal contribution of this paper is two-fold. First, we place the Vietnamese experience in comparative historical and conceptual perspective. It is suggested that the structure of the Vietnamese state itself and the distinctive nature of the policies it has undertaken (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 40. STEM education and outcomes in Vietnam: Views from the social gap and gender issues.Quan-Hoang Vuong, Pham Thanh Hang, Tran Trung, Vuong Thu Trang, Nguyen Manh Cuong, Nguyen Phuc Khanh Linh, La Viet Phuong & Manh-Toan Ho - manuscript
  United Nations’ Sustainable Development Goals 4 Quality Education has highlighted major challenges for all nations to ensure inclusive and equitable quality access to education, facilities for children, and young adults. The SDG4 is even more important for developing nations as receiving proper education or vocational training, especially in science and technology, means a foundational step in improving other aspects of their citizens’ lives. However, the extant scientific literature about STEM education still lacks focus on developing countries, even more so in (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 41. Vietnam: Exploring The Vietnamese Corporate Bond.Quan-Hoang Vuong & Pham Nghiem Xuan Bac - 2000 - Mondaq 2000 (8):1-4.
  In the meantime, critically needed is a comprehensive regulatory framework that enables not only state-owned but also non-state enterprises to be able to issue a wide range of bonds legitimately. This move will certainly pave the way towards a functional corporate bond market and open up the funding channel for enterprises via bond issues.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   1 citation  
 42. Some thoughts on responses to the Covid-19 pandemic in Vietnam.Hanh Pham - 2023 - Sm3D Science Portal.
  The past three years’ successes and failures have helped the Vietnamese government have a clearer view of its abilities and limitations to become more efficient and better prepared for future crises.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 43.  73
  Simultaneous Effect of Ownership and Economic Sector on the Performance of Enterprises in Vietnam.Pham Quang Tin, Pham Kim Ngoc, Nguyen Tran Thuan & Doan Gia Dung - 2017 - International Journal of Economics and Finance 9 (11):223-231.
  This paper examines the differences in the impact of ownership types and economic sectors on the business efficiency of 4,733 enterprises in Vietnam by the year of 2015. By the method of analysis of variance (ANOVA), it is shown that while types of ownership, foreign, state and private ownership, have a significant and different impact on the performance of businesses, the difference in economic sectors does not affect the enterprise efficiency. In addition, when testing simultaneous effect of these factors, some (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 44. "Cultural additivity" and how the values and norms of Confucianism, Buddhism, and Taoism co-exist, interact, and influence Vietnamese society: A Bayesian analysis of long-standing folktales, using R and Stan.Quan-Hoang Vuong, Manh-Tung Ho, Viet-Phuong La, Dam Van Nhue, Bui Quang Khiem, Nghiem Phu Kien Cuong, Thu-Trang Vuong, Manh-Toan Ho, Hong Kong T. Nguyen, Viet-Ha T. Nguyen, Hiep-Hung Pham & Nancy K. Napier - manuscript
  Every year, the Vietnamese people reportedly burned about 50,000 tons of joss papers, which took the form of not only bank notes, but iPhones, cars, clothes, even housekeepers, in hope of pleasing the dead. The practice was mistakenly attributed to traditional Buddhist teachings but originated in fact from China, which most Vietnamese were not aware of. In other aspects of life, there were many similar examples of Vietnamese so ready and comfortable with adding new norms, values, and beliefs, even contradictory (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   2 citations  
 45. EMPLOYEES’ MOTIVATION FOR CREATING INTERNATIONAL BUSINESS VENTURE: THE ROLE OF PERCEIVED COMPETENCE AND JOB SATISFACTION.Anh D. Pham, Men T. Bui & Dung P. Hoang - 2020 - Asian Academy of Management Journal 25 (2):109–134.
  This research investigates the determinants of entrepreneurial intention among Vietnamese employees, a crucial segment of potential entrepreneurs yet mostly neglected in previous studies. Given the focus on intention to create an international business venture and the working segment, we expand the entrepreneurial event theory by supplementing perceived competence and job satisfaction as determinants of entrepreneurial intention while testing the mediation of perceived feasibility and perceived desirability in such relationships correspondingly. Three focus groups on 27 Vietnamese employees were conducted to explore (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 46. Accelerating social sciences reach a fork in the road.Quan Hoang Vuong & Hiep Pham - 2020 - University World News.
  Vietnam’s Higher Education Reform Agenda 2006-2020 made the promotion of research a critical priority for the country. This emphasis was underlined again in a later master plan, the Science and Technology Development Strategy 2011-2020.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   1 citation  
 47. Policy Response, Social Media and Science Journalism for the Sustainability of the Public Health System Amid the COVID-19 Outbreak: The Vietnam Lessons.La Viet Phuong, Pham Thanh Hang, Manh-Toan Ho, Nguyen Minh Hoang, Nguyen Phuc Khanh Linh, Vuong Thu Trang, Nguyen To Hong Kong, Tran Trung, Khuc Van Quy, Ho Manh Tung & Quan-Hoang Vuong - 2020 - Sustainability 12:2931.
  Vietnam, with a geographical proximity and a high volume of trade with China, was the first country to record an outbreak of the new Coronavirus disease (COVID-19), caused by the Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 or SARS-CoV-2. While the country was expected to have a high risk of transmission, as of April 4, 2020—in comparison to attempts to contain the disease around the world—responses from Vietnam are being seen as prompt and effective in protecting the interests of its citizens, (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark   3 citations  
 48. Cultivating Social Science Research in Vietnam: A Case of Collaboration between a Private Research Institute with International and Domestic Research Entities.Hiep-Hung Pham & Anh-Duc Hoang - 2020 - EdLab Asia Educational Research and Development Centre.
  Developing research groups within universities and science-technology institutions is one topic that gained a special interest in recent times. In this article, we will present our experience of building a research team in the field of Social Science at EdLab Asia Educational Research and Development Centre (EdLab Asia), a young research institute which achieved several initial results after one year of establishment: 14 published works in the journals from Clarivate WOS and Scopus list, between the time from Sept 2019 to (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 49. How to move open science from the periphery to the centre.Hiep Pham - 2022 - University World News.
  Open science has been a feature of academia in Vietnam for more than a decade, along with open education which has been in place since the late 2000s. Since then, with the assistance of numerous bottom-up initiatives, open science has flourished and permeated a variety of academic fields in Vietnam. However, it is still positioned on the periphery and there are avenues that could be explored to promote it and move it to the centre.
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
 50. Cụm công trình nghiên cứu về ô nhiễm môi trường không khí tại đô thị Việt Nam.Ấn Phẩm Ueb - 2022 - Website Kỷ Niệm 15 Năm Thành Lập Trường Ueb.
  Ô nhiễm không khí được coi là “sát thủ vô hình” của cư dân đô thị. Theo ước tính của Tổ chức Y tế Thế giới (WHO), “sát thủ” này gây ra/liên quan đến cái chết của khoảng 60 nghìn người mỗi năm tại Việt Nam. Để góp phần giải quyết bài toán ô nhiễm môi trường không khí tại các đô thị ở Việt Nam, các nhà nghiên cứu tại Trường Đại học Kinh tế - ĐHQGHN cùng các cộng (...)
  Download  
   
  Export citation  
   
  Bookmark  
1 — 50 / 218